2008. május 1., csütörtök

Éljen május elseje!

A "mi időnkben" volt a felvonulás meg mindenféle jóság a Városligetben...
Ez én volnék, talán '81-'82 körül, egy május elsejei felvonuláson.



A mai gyerekek május elsején ünnepelhetik az EU csatlakozást, természetesen a munka ünnepét, de -főleg vidéken- a régesrégi hagyományokat ápolják.
Így mi ma hajnali 5 (!!) -kor keltünk.. merthogy a falusi rezesbanda vidám, zenés ébresztővel kedveskedik a falusiaknak. Nálunk kezdtek.. :O
Az oviban-suliban is állítanak májusfát, és természetesen a régi szokásokról is mesélnek az óvónők-tanítónők.
Marci így mesélte el nekünk, hogy miről is szól (majd, ha nagyfiúk lesznek persze) a májusfa állítás..:






(a Néprajzi Lexikonban így áll:
A 15. sz.-tól kezdődően szólnak forrásaink a májusfa állításáról, a szokás azonban bizonyosan régibb. – A májusfa sudár, a törzsén gallyaitól megtisztított, hegyén lombos fa vagy szép növésű ág. A legények éjszaka vágták ki az erdőn, és hajnalra állították fel a helyi szokásnak megfelelően minden lányos ház elé együttesen, vagy mindenki a maga szeretője háza elé. Sok helyütt csak a bíró és a pap háza, esetleg a templom előtt állítottak fel egyetlen magas májusfát, a lányos házak udvarán kisebb fa díszelgett. A májusfákat szalagokkal, zsebkendőkkel, virágokkal, teli üveg borral, hímes tojással stb. díszítették föl, mielőtt a földbe beásták, vagy a kapufélfára, kútágasra felszögezték volna. Erdélyben (Csík) ki is faragták a fát vagy a legény rávéste a nevét (Háromszék). – A fa kivágása, hazaszállítása inkább titokban történt éjszaka, hajnali feldíszítése is inkább a legénybanda közös, bizalmas feladata volt. A reggelre díszelgő májusfa kiállítása, nagysága stb. számos helyen szokásos magyarázatra adott okot: ki-kinek udvarol, kinek állítottak szebb fát, kinek a májusfáját csúfította el reggelre a haragosa stb. A bontása (elsősorban ott, ahol pünkösdkor bontják, mint a Ny-Dunántúlon s a Felföldön) már nyilvános, játékokkal, versenyekkel tarkított ünnep: kimuzsikálják, kitáncoltatják a fát, vagy zöld ágakba öltöztetett alakoskodók)


7 megjegyzés:

Ann írta...

:DDDDDDDD
Belópódzik :D
Nem nagy cucc :D
Betooooon! :D
Késsssssssz!

verbena írta...

Az elején látszik, hogy még nagyon teátrális, de utána, a kérdésem után, belemerül.. és ő tényleg így beszél.. :P Ha nagyon magyaráz, akkor a szemei is kikerekednek, és alig bírom megállni, h nem zabáljam meg, olyan édes olyankor (is).

A nem nagy cuccról: hiába na, nagy tesói vannak, elég sok szlenget használnak.

Ann írta...

A nem nagy cucc mellé a gesztikuláció is coooool! :)

Engedélyt kérek egy virtuális megzabálásra!

verbena írta...

Ann, az engedélyt megadom. :P

vero írta...

Nem az itthoni! LOL
Nagyon cuki!!!!

Márta írta...

Egyem meg a szívét, de drága! No de az anyukája kérdései és reagálása is példaértékű!
/közben rájöttem a jelszavamra, köszi!/

verbena írta...

Májtinéni :P, neked meg aztán nem is kell bemutatni, micsoda nagy fazon... :DDD