2008. május 14., szerda

cukormáz

Ez sajnos Ann-nak nem lesz OK-s, ugyanis az alapja tojásfehérje..

Hozzávalók:
  • egy tojásfehérje
  • 500 g porcukor
  • 1 ek. cukorszirup
No, a cukorszirup (glükózszirup) kishazánkban igencsak nem kapható.. Ezt lehet helyettesíteni juharsziruppal, esetleg mézzel.. (ha gagyi méz van, az ide pont jó: ízesített, tömény cukorszirup..)

Tojásfehérjét és a szirupot villával össze kell keverni, majd apránként beleszitálni a szirupus-fehérjébe a porcukrot.
Eleinte fakanállal keverhető, majd később kézzel kell gyúrni. Akkor jó, ha "tészta" állagú és nem ragad a kézhez.
Ezt lehet színezni, ízesíteni.. stb.
A kinyújtást folpack-on kell csinálni, porcukorral szórni, hogy ne ragadjon a nyújtófához. Ha kész, akkor folpackostul (stulstul) ráborítani a sütire (aminek a tetejét és az oldalát vékonyan lekvárral, sütikrémmel, mézzel be kell kenni). Folpackot lehúz, és tádám.. kész. :D
A lelógó felesleget késsel levágni, a maradék egy-két napig folpackba csomagolva, hűtőben eltartható.
Ha díszítést akarunk csinálni a maradékból, érdemes a kezet bevajazni, hogy a cukormáz ne ragadjon hozzánk.
FONTOS: ez a máz ölég vastag (lett nekem), igazán csak optikai tuning.. nálunk a másfél kilóból gyúrt ájszingot Brunó (ebecske) ette meg -apránként. :P


DE:

Szeretnénk egy új, ún. nyújtható fondan (rolled fondan) nevű cuccot kipróbálni.
Az ötlet egy magyar tortadíszítős olalról származik, de igazán mutatós, és részletes leírást egy külföldi oldalon találtam.
Ez víz alapú cukormáz, kell hozzá:
  • por-zselatin /zselépor
  • víz
  • glükózszirup
  • növényi zsiradék (pl. kókuszzsír)
  • porcukor
Bővebben itt. Kipróbálás pedig hamarosan..

3 megjegyzés:

Ann írta...

Méméméméméééé? Mi eszünk tojásfehérjét, nem allergiás rá senki :))) (Tudoood: Hamma disznóhús, mogyoró, tengerimalac-szőr)
Szóval köszi, így már gondolkodhatom, hogy mi is legyen... hmmmm...

vero írta...

Hű, én nem csinyálok, tuti elszúrnám, nem szeretnek ezek az ilyesmik engem...

***
Akkor szegény Hamma nem ehet disznóhúst, mogyorós-tengerimalacszőrös mártásban? :DDD

verbena írta...

Ann, tudod.. oldeye.. el is felejtettem már, hogy "csak" ezek a porblémásak.

Vero, :DDDDDDDDDD jó kérdés :DDDDD
kisadagban próbáld ki, tök jó. :D