2008. január 10., csütörtök

Joebácsi :D isteni csokitortája

12-16 adag: (2,5 dl az egy csésze)


Kandírozott narancshéj
• 1 narancs
• ¼ csésze cukor
• 2 evőkanál víz

Tészta:
• 15 dkg vaj
• ½ csésze porcukor
• ¼ teáskanálnyi őrölt fahéj
• csipetnyi só
• 6 evőkanál nem cukrozott kakaópor
• ¾ csésze liszt

Töltelék:
• 1 csésze durvára tört, pirított mandula
• 2 teáskanál cukor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 1 csésze habtejszín
• 25 dkg keserűcsokoládé (jó minőségű, 50%-os csoki tartalmú)
• 1 teáskanál Grand Marnier, vagy más narancslikőr (esetleg narancsaroma)

Narancshéj kandírozása:
Ha hagyományos zöldségpucolóval hámozzuk le a héját (csak a narancs-résznek), vágjuk csíkokra, a csíkokat gyufaszál-méretűre (vagy spéci narancshéj hámozóval hámozzuk meg) és tegyük bele a héjakat egy kis nyeles-serpenyőbe. Öntsük fel hideg vízzel, és forraljuk fel. Főzzük 30 percig, majd öntsük le róla a vizet. Öblítsük ki a serpenyőt, majd tegyünk bele ¼ csésze cukrot, két evőkanál vizet, és a narancshéjat. Közepes lángon keverjük addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Pároljuk addig, amíg a narancshéj nem lesz átlátszó, és a szirup be nem sűrűsödik (nagyjából 20 perc). Ekkor a villa hegyével szedjük ki a narancshéjat, és tányérra rakva hűtsük le. (Meg lehet egy nappal előre is csinálni, ez esetben fedjük le, és szobahőmérsékleten tároljuk)

Tészta:
Géppel jól keverjük össze a vajat, a porcukrot, a fahéjat és a csipet sót. Adjuk hozzá a kakaóport, majd a lisztet, keverjük addig, amíg a tészta össze nem áll. (én kézzel gyurmászkolom össze amúgy :D) Szedjük ki a tálból, óvatosan nyomkodjuk bele a formába a tésztát, (lehet lisztes kézzel), kissé túlnyúlva a forma oldalára, úgy, hogy legyen egy kb. 2-3 centis pereme a sütinek. 30 percre tegyük a hűtőszekrénybe. Melegítsük elő a sütőt 190 C°-ra. Süssük addig, amíg száraznak nem látszik a széle, és az alja már buborékos, kb. 8-14 perc, sütőfüggő. (olyan lesz, mintha "izzadna"). Vegyük ki, ha az oldala be akarna dőlni, akkor egy kanállal nyomogassuk vissza a tortaforma oldalához.

Töltelék:
Dobjuk a mandulát, a cukrot, és a fahéjat egy kisebb edénybe és pirítsuk meg. Az illata.. fenséges.. :P Hintsük meg az előbb előkészített és kisült tésztát a kandírozott narancshéjakkal, majd borítsuk rá a mandulás keveréket. Tegyük a tejszínt egy közepes edénybe. Lassú tűzön melegítsük meg, majd vegyük le a tűzhelyről. Adjuk hozzá a csokoládét, darabokra törve, és habverővel keverjük addig, amíg a csoki teljesen elolvad. Tegyük hozzá a Grand Marnier-t, és öntsük a tésztánkba. Hűtsük addig, amíg a teteje meg nem szilárdul, legalább három óráig. Díszíthetjük a tortát kandírozott narancshéjjel. (Egy nappal előbb elkészülhet, lazán fedjük be alufóliával, és tartsuk hidegen.) Éles késsel óvatosan, lazán vágjuk körbe a forma mentén, majd vegyük le az oldalát, hűtve tálaljuk!

Tapasztalatok: a töltelékhez nem szabad sajnálni a cuccot, tehát B. legközelebb úgy akarja csinálni, hogy dupla csoki-tejszín. Úgy jobban elfedi a mandulát-narancsot.
A tésztánál a lényeg, hogy ne törjön, morzsálódjon, tul.képpen ez egy kakaós linzer tészta. Kihagytuk a narancslikőrt, helyette belefacsart Buddy egy narancs levét, vagy narancsaromából pár cseppet.
Nem olyan bonyolult, igaz? Sőt, ha nem kell mandulát pucolni-vágni (csak egész mandulánk volt), és kandírozott narancsot veszel, tul.képpen egy óra alatt kész van. (Tipp a mandula meghámozásáshoz: tedd forró vízbe, addig áztasd, amíg ki nem lehet "nyomni" a mandulát a barna burokból..)
Jó étvágyat hozzá.


Nincsenek megjegyzések: