2008. január 21., hétfő

Farsang

Tegnap megvolt a suli farsang.
A két legkisebb itthon maradt Buddyval, nem akartuk, hogy ebben az influenzás időszakban sokat legyenek ekkora tömegben, hiszen nemrég gyógyultak meg. (ennek örömére Beni ma megkapta az elmaradt 18 hós oltását, lemázsáltuk: 11,3 kiló és 90 centi. A szurit egész jól tűrte, felsírt, de 30 mp -cel később már csak pislogott nagyokat. Marci pedig mehetett újra -idén először- oviba. )

Szóval Jancsi kisördög lett, Kari udvaribolond volt a legjobb barátnőjével (bár sokan lebohócozták őket :P ), a felsősök pedig mindig közös produkcióval lépnek fel, Tomiék ovisokat alakítottak, és ő volt az óvónő. :DD
Sajnos a sportcsarnokban nem tudtam sok jó képet csinálni, de emlékül ezeket teszem ide.



(Farsang:
Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Farsang a tavaszvárás pogánykori, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és az advent lezárulásával, a párkeresés, udvarlás időszaka. Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük. A városi polgárság elsősorban a német hagyományokat vette át (erre utal az elnevezés is az olasz "carneval" helyett), míg az arisztokrácia körében az itáliai és francia szokások terjedtek inkább el. De fellelhetők pogány germán vagy éppen ókori görög, római motívumok is.
Maga a szó német eredetű, "faseln" jelentése fecsegni.
Ebben az időszakában már az ókori Rómában is rendeztek álarcos felvonulásokat, zenés táncmulatságokat, úgynevezett Saturnalia ünnepet, a téltemetés-tavaszvárás jegyében. A mulatságok egy álló hétig tartottak, a szegényeket megvendégelték, a családtagok ajándékokat adtak egymásnak. Ilyenkor rendezték a kedvelt gladiátor viadalokat is. Latin nyelvterületen a 'carneval' szó a farsang megfelelője, jelentése a hús elhagyása. Más magyarázatok szerint azt a díszes szekeret nevezték carrus navalisnak, amelyet egykoron vidám, álarcos menet tolt végig Róma utcáin, innen a karnevál elnevezés.)

Nincsenek megjegyzések: