2008. január 25., péntek

félévi bizi 2.

Ma hazaérkezett az általános iskolásaink bizonyítványa is.
Kari és Jancsi szöveges értékelést kap, ami egy anyai szívnek különösen kedves. Mindketten mindenből kitűnőek, egyedül a magatartásuk jó, mert beszélgetnek az órán.
Tomi.. ő mindig külön történet lesz asszem, legalábbis amíg itt tanul. Délelőtt, az oviba menet, összefutottam az ofőjével, egekbe dicsérte, és tudja, hogy "rontott" pár tizedet az évvégihez képest, de azt is tudja, hogy Tomi pikk-pakk összekapja magát, és javít. Merthogy 4,35 lett az átlaga, és ismét ő lett az osztályelső. És itt meg is jegyezte, hogy a magatartással meg ne foglalkozzunk.. tudta, hogy 3-as lesz, és lőn. Azt mondta, hogy egyszerűen nem és nem, van 2 tanár, akik képtelenek arra, hogy a Tomi iránt érzett ellenszenvüket NE a jegyekre és persze a magatartásra vetítsék ki. A 2 tanár férj-feleség.. a hetedikes gyerekemnek tanítják a matekot, a fizikát, az infót, a föcit, a bioszt, és a rajzot. Igen, mindből 4-es lett. Igaz: matekból, infóból és föciből inkább ötösre állt, de ez ugye ki a szart érdekel. Ez 6 szavazat a 3as-ra, és 5 pedig a 4es-re.
A dolog pikantériája, hogy még szorgalomra is 3-ast akartak kiharcolni, de itt az ofő kikelt magából, hogy V. Tomi az, akit odatolnak szavalni, énekelni, konferálni, megemlékezni, védeni fociban és támadni kézilabdában.. szóval igazgatónő is mellé állt és hahhhhh.. megszavazták a 4-es szorgalmat.

Ma hallottam, hogy most ismertették a McKinsey-jelentés tanulságait egy konferencián.
Ebben az általam már régóta ismert és borzasztó dolgot írják le, miszerint a "szűrés teljes hiánya a jellemző, a pályára alkalmatlanokat is felveszik" így, akárkiből lehet tanár. És ha csak arra gondolok, hogy tanárként végző emberke jobb híján hova is mehet el dolgozni..? Ja, igen, egy iskolába. (Húgom idén végez tanárként: 35 emberből ketten gondolták az elejétől fogva, hogy ők tanárok szeretnének lenni.)
Az, aki -például itt nálunk egy közel 2000 fős faluban marad tanárnak, úgy, hogy sosem nézték, hogy lelkileg és mentálisan alkalmas-e rá, hogy igazán sosem akart tanár lenni.. az, azt hiszem elég hamar olyanná válik, mint az említett tanár házaspárunk. Gyűlök a gyerekeket, a férfinek különösen durva poénjai vannak, a feleség szemmel láthatóan iszik, és idegbeteg, fenyegetőzik* és hisztériás rohamai vannak..
(* 2 napja azt említette a gyerekeknek, hogy mivel ő 3 tantárgyat is tanít nekik, HA ő nem azt látja egyes gyerekeknél, amit szeretne.. nos, 3 tárgyból bukás, az osztályismétlés.. Természetesen ezt elmondtam az ofőnek, és azt is, hogy erre csak a gyerekek a tanúk, akiknek köztudottan nincs szavuk és hitelük, de ha egy hangyaf*sznyi jelet is látok, hogy szenyáznak a gyerekkel, mindent megfogok mozgatni azért, hogy ezt ne tehessék.)
Mindenkinek van velük problémájuk, de ide, hála a MÁV átszervezésének, csak helyi vagy környékbeli tanárnak van esélye eljárni dolgozni. Így beérjük velük, mert ők legalább vannak.. a tanulmány erről is ír, hogy "szegregáció komoly akadályt jelent abban, hogy a jó minőségű tanári szolgáltatás eljusson a legrászorultabb gyermekekhez. Az iskolai elkülönülés ugyanis rendszerint gyenge minőségű oktatással jár együtt. Utalt arra, hogy ma Magyarországé a világ egyik leginkább szegregált iskolarendszere. Ezt nem lehet tovább fenntartani, a deszegregációnak és az integrációnak nincs alternatívája. Ugyanakkor figyelmeztetett: ez nem roma-, hanem szegényprobléma, az érintettek kétharmada nem roma származású." Annyit hozzáfűznék, hogy még csak nem is roma- és szegényprobléma, hanem vidékprobléma. A mi falunk elég gazdag svábfalu, kevés a szegény vagy roma tanulók száma. (a környékben hasonló helyzetek uralkodnak: egy-két kiskirály/nő kirugdoshatatlanul be van tokosodva az iskolákba.) Talán megoldás lehetne az is, hogy kínálnak szolgálati lakást is az állás mellé, de mivel az önkormányzat-mint fenntartó, csak anyagi szempontokból közelíti meg ezeket a problémákat, addig nekik ez a megoldás a legjobb. Így frissítésre esély sincs, a párocskánk meg még csak 40 körül járnak, sokára mennek nyugdíjba. :( :///

2 megjegyzés:

vero írta...

Az a nyomoronc tanár ott marad ahol van, Tomi pedig tovább fog lépni, másik iskola, középiskola, fősuli/egyetem...az Élet őt fogja igazolni, nem egy neurotikus, frusztrált taanárnak csúfolt valakit.
(És) Ismét gratulálok Nektek, ügyesek a gyerkőceitek!!!

verbena írta...

Igen, köszi, ez így is van. :P Csak észnél kell lenni... itt is.