2008. január 16., szerda

Év eleji leltár

Ide konkrétan még nem írtam úúúgy a gyerekekről, ahogy máshova szoktam.
(összeírom félévente, hogy ki, merre jár a testi-lelki fejlődésében)

Hannus: fél éve gimibe jár, azt hiszem sok dologban most kezd felnőni. Most szembesült azzal, hogy sem a dolgok, sem a barátságok nem tartanak örökké. Amúgy továbbra is igen nyitott felénk, sokat mesél, és meglepően érdeklődő a mi dolgainkat illetően.
A bizije nem a legjobb lesz, de összességében jól tanul, a főtantárgya remekül megy és ez a lényeg. Szeret eljárni kosarazni, jó látni, ahogyan felszabadultan játszik. Én is élvezem a velük kosarazást, vhogy kijön a játékban az ember igazi énje, és jó szembesülni azzal, hogy mégha egymás ellen is játszanak, akkoris vigyáznak a másikra, láthatóan szeretik egymást. És ez ebben a korban.. nos, asszem nem minden kamasz testvérről mondható ez el.. És igen, ott is látszik az, hogy milyen Hanna igazán: kedves teremtés, mindenkit levesz a lábáról, de kőkemény elszántság van benne, küzd a nála 2* akkora srác ellen is. :D Fő az önbizalom.. abban nem szenved hiányt, az fix.

Tomasz: nő, mint a gomba. Magasabb már Hannusnál is. Sajnos ezzel együtt a scoliosis-a mintha rosszabbodott volna, amit tudunk megteszünk érte: Buddy esténként masszírozza, én pedig heti 3-4szer tornáztatom. Úszni kéne... naigen. Olyan gyógyúszás nincs a környéken, ami a gerincbeteg gyerekeknek tartanák. Csak P-en, innen 45 km. De valamit úgyis kitalálunk, ahogy az lenni szokott.
A suliban az újság főszerkesztője, ezt nagyon élvezi. A matek versenyeken idén nem akart indulni (tannéni miatt), de szavalóversenyen igen. A félévi bizijéről nincs hír, de gyanítom a magatartása idén sem lesz 3-nál jobb. Tomi ui. megosztja a népet: vagy kedvelik, vagy utálják. A tanárok közül 3-an egyáltalán nem szeretik, ők rendszeresen lehúzzák a magatartás jegyét. (ekkora szamárságot, mint ez a magatartás-szorgalom jegy.. és a tesiről ne is beszéljünk) De ennyi bajunk legyen. Osztályelső az biztos. Kicsit időnként elszáll vele a ló, például ma reggel, mikoris lazán közölte, hogy "Apu, akkor felviszel a nulladikra.. és.." Erre meg a Jóapja ugrik. De kis fejmosás, oszt' máris másképp áll a világhoz. :D Tudjuk kezelni a lököttségeit, ami igazán pitinek hat a sok problémás kamaszka mellett.

Kari: láthatóan félúton jár épp... van, amikor ő is nagy.. van, amikor kicsi. Ez sokszor bosszantó nekünk, mert nehéz átállni ill. átlátni. Nincs rá szabály, hogy miben és mikor az.
A tanulmányaiban rendes, okos és szorgalmas, az itthoni dolgaiban kissé felületes: sokszor összecsapja a dolgait, azt gondolva (?), hogy úgy sem tűnik fel.. de mindig feltűnik. :D
A legjobban Jancsival van el, de mostanában szeret inkább egyedül lenni: olvasni, zenélni, énekelgetni, rajzolgatni. A kutyát ő szereti a legjobban, állatorvos akar majd lenni. Ő is fecserészős, mint a nővére, mindent elmesél, hogy aznap mi történt a suliban, ki és mit mondott.

Jancsi: a lelkes kiselsősünk. Állandóan olvas(na), rajzol és tervez.. repülőget, dinótérképet például. DE a bájos szöszke gyerek az egyik legkomiszabb kölök (a másik Beni, de erről később). A legtöbb rosszaság kitervelője. Szereti a nagyokat bosszantani, de csak egy kicsit.. hogy megkergessék mondjuk. Kezd belenőni a Robinson-korszakba: ha kimegy a kertbe, mindig kitalál valamit, hogy mit keresssenek, kutassanak, hogyan csináljanak csapdát (!!) a kert kellősközepén.. a véletlenül arra járó nyuszinak. Marci isteníti, ő meg él vele.
Itthoni neve Ropi lett, piszok sovány, mondhatnánk, hogy alig eszik, de ez nem igaz, mert egész jó az étvágya, főleg, ha a kedvérevaló az étel.

Marci: azt érzem Vele kapcsolatban, hogy az egyik leg..leg gyerekünk. Mindenben. Olyan bájos, és kedves. Okos, olvas nyár óta, és véleményez, nincs még 5 éves, de igazán választékosan fogalmaz:
"Ne haragudj anyu, igazán nem akarlak megbántani.. de .."
"igazán kecsegtető, de kösz nem."
"Apu, megtennél nekem egy apró szívességet?"
Természetesen ő is kellőképp vásott gyerek, szóval nem egy okostojás gyógyegér. Középsős, most épp itthon van ugye, de igyekszem neki olyasmi elfoglatságot találni napközben, mint amit az oviban is szoktak csinálni. Holnapra pl. álarc készítés van betervezve..
Elég érzékeny korban van, sokszor túlreagál dolgokat, és megsértődik, vagy sírni kezd.

És Beni..: huhh.. 19 hónapos. Piszok jól elhümmög, mindent elmutogat, de a szókincse elég... hogyismonjdam.. babás. :D Mindkét lány "Hanna", Tomi "Toto", Jancsi "Jojo", Marci pedig "Baba" vagy "Mamo". A kutya "vavva". Minden más állatnál hangutánzót használ. Nemo-lázban égnek épp az aprókák (megint), így pl. a halnál cuppog.
Piszok nagy akarata van.. és mivel sokszor nem értjük, hisztizik. Ha azt sem akarja senki megérteni, akkor meg csap vagy mar. Ezt elég nehezen viseljük el, lévén egy gyerekünk sem verekedett, de ezt a kisördög képét csak nekünk tartogatja. Más babával, felnőttel bűbáj.
Hihetelenül bátor, már-már vakmerő.. a galériaágyra pikk-pakk felmászik, a mászókára is, pedig 50 centik is vannak a fokok között. Nagyon szeret babázni is és autózni is. Ha zenélnek, éneklünk neki, táncol, majd a produkció végén tapsol. Ez a rádióban/cd-ben hallható zenékre is igaz. Vége-taps.
Kint van mind a 16 foga, épp a 18 hós oltást toljuk a betegségek miatt. Szopizik, a betegség előttig éjjel főként, ill. elalvás előtt, de mostanra átmegy lassan koraszülött szintre.. mármint ő szíve szerint 2 óránként szopizna, én azért ezt már nagyon nem akarom.

Nincsenek megjegyzések: