2007. december 27., csütörtök

a J betűseink

Johanna: ma nagyon maga alatt volt. Vacakul érzi magát, de igazán az tette be a kaput nála, hogy rákérdeztem, mit terveznek a barátnőjével, találkoznak-e még az idén.
Hebegett, hogy hát K., a barátnő eltervezte, hogy Szilveszterezzenek együtt. Ezzel nem lenne semmi gond alapból, csakhogy most egy olyan lazulós, nagylányos bulit tervezne a barátnő. És ehhez neki nincs kedve.
Itt elkezdett sírni, hogy ő velünk akarna lenni, és hogy ez mennyire gyerekes dolog..?
Meg aztán elhüppögte, hogy ez a lány volt a kivétel, akivel értelmesen el lehett beszélni, hogy aki nem fordult ki önmagából, csakmert egy "kan" elment mellettük.. és amióta koleszos lett K.: nagyon megváltozott. A szórakozás már az, hogy fiúkkal-inni mennek. A gimiben sem sikerült összefutni olyan lánnyal még, aki normális :P, nem a szex/pasizás teszi ki a gondolatainak 110%-át.
Akkor csak megnyugtatni tudtam pár szóval, de délután leugrottunk M-ra gyógyszertárba, és csak ő jött velünk. Akkor egész sokat beszélgettünk arról, hogy szerintünk egyáltalán nem gáz az (SŐŐŐŐT), ha valaki 14 és fél évesen szűz még, hogy igenis vannak hasonló gondolkodású lányok, csak a feljebb említett lánykák túl harsányak, nem tűnik úgy ki a hozzáhasonló.


Jancsi: tegnap estére ő is lebetegedett: csúnya köhögés, magas láz.. :(( Ma már "csak" 38,4 volt a legmagasabb, de bágyadt és elesett. Korán reggel megköszöntöttük: fehér milkát kapott, az a kedvence. A nagyobikk, itt vendégeskedő húgoméktól meg egy tök cuki baseball sapkát kapott: vastag, és lehajtható fülvédője van. :P abban feküdt szinte egész nap az ágyában.
Anno, mikor a nevét választottuk, és én sokáig nem János*t akartam, mert bár nagyon tetszett, a mai világban ritkának is számít a kisgyerekek körében.. de apámat, és apósomat is így hívják. Buddynak sikerült meggyőznie, hogy NE rájuk gondoljak, ha tetszik a név, a becézése, akkor ne gördítsen akadályt 2 büdös vénember a névválasztásunkba. Ahogy ízlelgettem, éreztem, hogy Neki is tetszik a neve, és azóta sosem gondoltam arra, hogy az én szépséges, tündér kisfiamat ugyanúgy hívják, mint a fent nevezetteket.

*A név eredete:
Bibliai név.

A név jelentése:
A héber Johanan név görög Johannesz változatából (ill. ennek a hasonló hangzású latin Johannes formájából) származik. Jelentése: Jahve megkegyelmezett.

A római egyház szertartáskönyve Szent János napjára (dec. 27.) írja elő a bor megáldásának szertartását. A pogány áldozati ital (libatio) emléke élt tovább abban a kora középkori szokásban, hogy a szentek ünnepén tiszteletükre bort ittak a templomban; majd, hogy a szokás egyházi értelmezése még inkább kidomborodjék, alakult ki a Szent János-napi borszentelés, ami a 13. sz.-ban Németo.-ból terjedt el. Német neve „Johannisminne”, mert a pap e szavakkal nyújtotta át a bort híveinek: Igyátok Szent János szeretetét. A szertartás hozzánk is átkerült; főleg a Ny-Dunántúlon és a német lakosságú városokban volt általános. A pannonhalmi főapátságban régi időktől kezdve szokásban volt a borszentelés, s az újbort e naptól itták. A bort termő vidékeken a nép is szenteltetett bort, amit fül- és fogfájás, rontás ellen használtak, a boroshordókba öntöttek belőle, hogy a következő esztendőben is jó termés legyen. A középkorban szentelt borral kínálták meg azokat, akik búcsúzkodtak, útnak indultak, hogy Szent János áldása oltalmazza őket. A Nyitra vidéki magyar falvak lakodalmaiban vacsora után vagy a lakodalom napját követő reggel, mielőtt a vendégek hazamentek volna, énekelték a „Szent János áldása szálljon mireánk…” kezdetű lakodalmas dalt. Szegeden a halotti torban, Jászladányban az új ház felszentelésekor énekelték. Nagyécsfaluban (Győr m.) a borral együtt almát is szenteltettek s torokfájás ellen használták. A szentelt almából a vályúba is tettek s erről itatták meg az állatokat, hogy egészségesek legyenek. A búcsúzáskor megivott pohár bort is szokás Szent János áldása nevén emlegetni. „Igyuk meg Szent János áldását!”

Hát igyuk:

3 megjegyzés:

vero írta...

Itt is boldogot a kis sapisnak!!!

***

Hannával kapcs pedig (bocs, hogy beleokoskodok) de szerintem ÉPPEN ebből látszik, hogy ő NORMÁLIS 14 éves, hogy hisz a lányregényekben és nem rohan szexelni az első "kannal" akibe belefut, csakmert gimis vagyok és hát muszáj :S. Ott van még a helye a családban, a burokban, pláne ebben a kiszolgáltatott korban, mikor minden változást a testében-lelkében meg kell élnie, feldolgoznia. Nem hinném, hogy felnőttes buliba való, tök jó, hogy nem vágyik oda!!!! Jó neki, nagyon szerencsés, hogy ilyen szülei vannak, akikkel meg tudja, meg fogja beszélni a fiú-ügyeket.
:)))))

verbena írta...

Köszi. :P

****
Persze, én is/mi is azt gondoljuk, hogy ez a normális, csak pl. a nevénnemnevezett ism.-eink néznek le, ill. tartanak vaskalaposnak, csakmert ebben hiszünk mi is.
Én is így gondolom, hogy itt a helye (ezért sem engedtem P-re, ott csak koleszban lehetett volna.. és az már az én időmben :PP is egy fertő volt), olyan keveset élünk mi már vele együtt, ki kell használnunk azt a kis (pár év) időt.
Örülök én is, hogy nem oda vágyik még, de az veszi körbe (egyre inkább), hogy ha nem egy szétivott éjszakán veszíti el a szüzességét, akkor valami extra pancser.. és pont abban a korban van, amikor a konfortizmus jelentős szerepet kap.

vero írta...

Jaa, tudom nem könnyű + amilyen szép lány, nemsokára spaknival kell levakarni róla a fiúkat! :O
:D