2008. március 21., péntek

Benedek

Beni nevenapja ma.. kapott sok puszit, mi meg kaptunk egy hisztis délelőttöt Tőle.
(éjszaka sem aludt jól, és ez kihat az uraságra rettentő módon)
Hétfőn lesz egy és háromnegyed éves :P, a beszéde még mindig nem "robbant" be: mostanra a HAL és a LÓ szavakat ejti tisztán, de tulképpen hablatyol csak. A hangsúllyal/színnel játszik sokat, ill. a mimikával. Ha "rászól" Hannára, akkor azt úgy mondja, hogy szigorúan összehúzza a száját és a szemét, és keményen mondja, hogy HANNA. Ha épp örül neki, mert hazajött, akkor HANNNAAAA és magas hangon. Ha elmegy, akkor szomorú kutyaszemekkel néz ránk, és úgy mondja, hogy Hannnaaaa.. na, majd megpróbálom felvenni, de nem könnyű őt manapság lefilmezni.

Benedek: A latin Benedictus névből származik. Jelentése: áldott.


Benedek a harmadik a három szent közül, akik a népi megfigyelés szerint „zsákban hozzák a meleget". Benedek napja a csillagászati tavasz beköszöntét is jelenti, ami sokféle ünneplésre ad alkalmat országszerte, Európában, sőt a világ minden táján. A nap különlegessége, hogy ezen a napon egyenlő hosszú a nappal és az éjszaka.

Benedek napján van a tavaszi napéjegyenlőség, a tavasz hivatalos kezdete. Ezen a napon zsírt és fokhagymát szenteltek, melynek gyógyító erőt tulajdonítottak, a marhák felfúvódásának gyógyítására használták.

A bukovinai székelyek úgy vélték, ha Benedek napján dörög az ég, akkor száraz lesz a nyár. Topolyán pedig a három nap megfigyeléséből vontak le következtetéseket: ha ezen a napon kisüt a nap, akkor hosszú, meleg nyár várható, ha nem süt ki, akkor hosszú, nedves őszre számíthatunk.


Szent Benedek, a Bencés rend alapítója, 480 körül született az Appenninek között megbúvó ősi kis városkában, Nursiában. Nagyon szigorú, aszkéta életet élt, remeteként magányba burkolózott. Nagy valószínűség szerint 547. március 21-én halt meg.

A névanalízis szerint a Benedek név független, a saját útját járó személyiség kialakulását segíti. Olyan emberekké lehetnek e név viselői, akik várják a kihívásokat, és szeretnek úttörők lenni. Szívesen járnak járatlan utakon, és teszik azokat járhatóvá mások számára is. Jó vezetők, nagyon erős egyéniségek. Azt ugyan nem szeretik, ha beleszólnak a nézeteltéréseikbe, de ők szívesen szólnak bele mások vitáiba.

7 megjegyzés:

vero írta...

Boldogot mégegyszer!!
...ééés szenteltetek zsírt és fokhagymát?? :PP

verbena írta...

Köszi. :DDD
Természetesen.. és a marháinkat gyógyítjuk épp vele. :DDD
Amúgy.. itt sütött mind3 nap a nap.. száraz, meleg nyarunk lesz. Hát majd meglátjuk.

vero írta...

:DDDDD
Száraz, meleg...az jó, nem? ;)

verbena írta...

Nekünk biztosan, lehet sokat medencézni majd, de a gazdáink sztem nem annyira örülnek majd.

vero írta...

..és érdekes hogy Beni napon egyemlőek az éjszakák-nappalon, Ivi napon meg ugye..., micsoda csillagászati gyerkőceink vannak :DDD

verbena írta...

És a felsoroslás folytatva.. Tomi-napon (dec. 21.-én tartjuk neki) pedig a legrövidebbek a nappalok.. :DDDD

vero írta...

:DD