2008. február 9., szombat

a tanaras sztori

Szóval.. alapvetően a háttérben megbúvó finom kis előítéletek azok, amik bántóak, igazságtalannak érzem, és kissé ijesztőnek a gyerek itteni jövőképét illetően.

Írtam már a félévi kapcsán a kedvenc tanárainkról, a történet főszereplője a férfi tanerő (konzekvensen Tomikának hívja a kölköt.. szóval szereti a gyerek is) és egy gyerek az osztályából, mellékszereplő Tomi és az ofője, meg egy másik tanárnő.
Az egyik óra utáni szünetben két Tomihaver szól a fiunknak, hogy valaki belevéste körzővel a padba, hogy "k*rva anyád V. Tomi", majd a következő szünetben egy másik tanterem padján is észrevették.. az én kis nyomozópalántám 3-4 perc alatt kinyomozta, hogy kik ülhettek azokban a padokban.
A tanárokhoz is hamar eljutott a hír, és Tomi elmondta, hogy egyetlen egy gyerek tehette. Az 5.-es kissrácot odarángatták, az ő ofőjét (tanárbá) Tomit és Tomiofőt. Amíg a kissrác előkerült, addig Tomi azt hallgatta, hogy B. biztosan nem lehetett ám, hiszen az ő apukája a Német.. a helyi faüzem tulajaaaaa..

Mire megérkezett B., addigra kitalálták, ha mééégis ő volt, akkor biztosan történt valami (itt nekiestek Tominak, hogy milyen konfliktusuk volt) a háttérben.. B. nem mondott semmit persze.
Tominak amúgy fel sem tűnt még eddig ez a kissrác, eleve 2 évvel fiatalabb, nincsenek közös köreik. Ebédnél Tomi odaállt B. elé, hogy Te voltál? A kissrác elismerte, hogy igen, és azt mondta, hogy csak azért írta, mert zavarja őt a Tomi... (megjegyz.: Tomi tetszik egy kiscsajnak, akibe meg B van belezúgva.. höhh)


Noo, ami felbosszant: ha ez fordítva történik az hóttuti biztos, hogy én az igazgatóiban vagyok délutánra, Tomi kap egy beírást, hétfőn már perkálhatjuk a padok árait. Aztán, hogy "biztosan volt vmi a háttérben" ÉSSSS??? Ha volt, akkor szabad máris? A k. anyád egy anyját szerető embernek vörös posztó.. csodálkoztam is amúgy, h nem vette le B fejét Tomi, de higgadtan annyit mondott, hogy csiszolópapírral szedd le a padokról. És itthon dühöngött.

Elegem van abból, hogy ez az előítéletekkel teli faszi tanítja a gyerekemet 3 tantárgyból, a neje szintén 3-ból. Nem egyszerű, mert ha kivesszük innen, a többieket is ki KELL.. ha marad, akkor remeghetek, hogy mikor lesz egy újabb "kabátlopásos ügy".

7 megjegyzés:

Ann írta...

Olvastam. Stop. Holnap írok. Stop. Nem, mégis ma, csak később. Stop.

vero írta...

Ez nagyon gáz, de tudod mit? Tomi annyira jól kezeli a helyzetet, hogy talán nem kell őt "félteni". Még ha dühöngött is, otthon. De én úgy vagyok vele, nem baj ha látják egy kicsit, hogy milyen a világ (nálunk ugye az előítélet mindig az "elvált szülős" témából fakad, addig miíg otthon érzi tudja, hogy vele vagytok, és ha igazán hátránya nem származik belőle (értve itt azt, hogy esetleg a jövőbeli tanulmányait nem hátráltatja az a fafej tanár) akkor nincs baj.
Én nem venném ki, ameddig a bizijét nem rontja le nagyon, mondjuk ami már befolyásolja a felvételijét. Meg először mindennképp bemennék helyretenni a vezetőséget. De ez persze nem azt jelenti (egyáltalán) hogy én jó tanácsadó vagyok, csak ezt gondolom.

Ettől függetlenül tipikus... :S:S:S:S:S:S

Ann írta...

(Na itt vagyok - nincs gépem :()

Igen, igen, tipikus. ELőítélet a köbön :( Undorító!
Viszont egyet kell értesk Veroval, nem kell "rögtön kikapkodni" ("" - azért, mert tudom, h ez nem az első...), merthogy erősödik tőle. Hiszen Ti ott álltok mögötte, s mellette, ha kell.
Én biztos bemennék a tanarhoz és pontról pontra elszámoltatnám, hogy mit miért csinál és mit gondol, ez milyen hatással van a gyerek személyisgéfejlődésére.
Viszont sajnos érzem a helyzeti előnyömet Hozzátok képest, mert V. anyuka és V. apuka bemegy, akkor közlik, hogy ne szóljon már bele a pedagógiába, ha nem ért hozzá (:P - feltételezem, h azt gondítja, h Ő ért hozzá, m Ő tanulja és gyakorolja, TI pedig CSAK szülők vagytok) - nekem meg van mit felmutatnom (papír :P), amit el kell ismernie, mint beleszólási alapot.
Viszont, ha azt vesszük, hogy a szülő a megrendelő, a szolgáltatást igénybe vevő, ő is a rendszer része, akkor... vagy naiv Ann ébresztő??? :)

Amúgy Tomi a tanarakon dühöng vagy a kissrácon? Szal főként min akadt ki?

verbena írta...

Természetesen nem az első az, h kivesszük. :P Csak írtam, hgy ez is megfordult a fejünkben, mert ezek apró kis jelek, amiket észre kell vennünk...
A bemenetel az biztos, viszont az is tény, hogy sokat nem érek el vele. A vaknak nehéz elmagyarázni a naplementét.. ennek a fickónak sem egyszerű a pedagógiáról beszélni (tapasztalat :D), és igen, én vagyok a megrendelő, csak kisfalu-mindenki mindenkit ismer.. szóval minden ilyesféle döntést most ezerszer jobban meg kell rágnunk, hiszen jelenleg itt élünk, és az élet hosszú. (Bp-en ennél kevessebbért kivettük-átvittük Hannust másik suliba pl)
A lényeg, h Tomi mit érez, mit szeretne, és mi mellette vagyunk. Szeretne elmenni innen-Hanna gimijébe, a 6 évfolyamos osztályba, de csak szeptembertől (ha még itthon leszünk akkor), így abban maradtunk, hogy figyelünk, ha a jegyeiben nagy leromlást látunk-igaztalanul, magántanuló lesz az évvégéig.
Addig is marad a beszélés a tanárral ofővel, de sajnos sok reményt nem látok arra, hogy nagy -érdemi- változás lenne a hozzáállásukban.

Ann, jobbulást a gépednek. Tomi a tanárbán akadt ki..a ksisrácot "elintézte" azzal, hogy szembesítette a nyomozás eredményével, és az legalább őszinte volt.
Tomi legfőbb baja, h túl őszinte, ezért van a sok neheztelés rá egyes tanárok körében.. és van szeme, látja, hogy micsoda alakoskodás veszi körbe már most, szóval sztem értékelte, hogy vele szemben a kissrác őszinte volt.

vero írta...

De sajnos ez mindenhol megvan egy kicsit, nálunk is, meghát a kisváros is olyan mint a falu...
Mondjuk szerintem ha elég határozott az ember, akkor nem száll nyíltan szembe vele a tanár, kérdés a késbbiekben mennyiben befolyásolja a "hiszti". Én egyszer elkaptam a fociedzőt, hogy ugyan már miért dobálhatják a gyerekek az öltözőbe a szemétbe egymás mezét, erre nekem állt, hogy különben is az Áronnal mindig gond van (??) és már akart nekem szólni. Kérdésem a következő vol tfeléje: Hát akkor ugyan miért nem tett, ott az ellenőrző, üzenőfüzetm ofő, bárhol megkereshetett volna, ha valóban gond van vele, de ha csak annyira vette volna a fáradtságot hogy behív, már régen megbeszélhettük volna, és szvsz kibújik a kérdés alól.

Semmi sem változott.
Végül kivettem a focisuliból.
Úgyhogy pofon a szarnak.
Sajnos.

Ann írta...

Én még ilyen naiv kis picsa vagyok, aki azt hiszi, hogy bemegyek, megmondom... hmmm....innen már nem tudom, mit hiszek... de talán változik valami.
Abban jobban hiszek, amit az intézmény pszchológusaként tudnék tenni a barmokkal.

Remélem, az év végéig már nem lesz semmi olyan műsor, ami miatt ki kéne venni, vagy fel kéne háborodni.
De ha bementek, azért szánjatok neki egy postot ;)

buddy írta...

Meggyőződésem, hogy van egy lélektani határ. Egy pont...mint mondjuk a fizikában egy anyag forráspontja. Addig a pontig mindegy, milyen intenzitással ég a tűz alatta...mert nincs változás. Ha a forráspontot elérjük, akkor kifut...(esetünkben a szar...bocs). A nagy kérdés, hogy hol van ez a pont. Most...vagy később. A falusága ennek a helynek nagyon jelen van- erről sok-sok sztorit mondhatnánk Verbénával. És Ő is, én is vagyunk annyira gerincesek, hogy nem alkuszunk meg az elveinkkel. Tehát itt valahol többről is szó van, mint egy padba vésett k.anyádról...a probléma jellege mélyebben gyökeredzik :-) Ennek értelmében nekünk is mélyebbre kell ásni. Köszönöm én is a kommenteket! :-)