2008. február 3., vasárnap

reszelt krumpli

... ez a legegyszerűbb, mindenki által beazonosítható neve. Nálunk lapcsánka volt, Buddyéknál a címben is szereplő neve, de különféle tájnevei például a lepcsánka, tócsni, görhöny, prósza, bujka, röszti, ezen a környéken krumplipalacsinta, a múltkori Főtérben láttam, hogy Pápa környékén topogó, aztán még görhe, cicege, de hallottam-olvastam, hogy hadifasírtnak :DD is nevezik. Találtam még ilyet is: hremzli, tócsi, berét, macok, makuka, bucimag, matutka, recsege, krumplibaba, rösztike, isterc, harula, krumplilángos, tisztviselő pecsenye... Amúgy valószínűleg van ezer neve még, mint ahogyan az elkészítésének is sokmillió módját írják-mondják.


Nálunk elég népszerű kaja, főleg hóvégén :DD, de viccen kívül, tényleg odavannak a gyerekek érte.
Ennek a kajának az elkészítése nálunk Buddy reszortja, egyedül ő hajlandó krumplit reszelni.

Elkészítése és a hozzávalók -nálunk, 8 főre:
  • 1,5 kiló krumpli
  • 2 tojás
  • pár deci tej
  • 15-20 deka liszt
  • bors
  • olaj a kisütéshez
A krumplit meg kell pucolni :D, majd lereszelni. Ha az almareszelőn, akkor "szálkás" süni lesz a végén, Buddy azon a reszelőn szokta, ahol a szerecsendiót is kell.
Ezek után 10 perc pihi.. nem, a krumpli nem igényli, de Te igen. :P
A többi hozzávalót egyszerűen csak bele kell keverni a masszába, (sűrűbb palacsintatésztaszerű legyen). Serpenyőben, forró olajban kell kisütni, oly' módon, hogy egy kanálnyi tésztát teszünk az olajba, majd kissé szétlapogatjuk, és mikor már megpirult, akkor forgatjuk. Kicsit lecsepegtetjük, és fogyasztható. Nálunk általában egy tejfölös-újhagymás szósz, és forró tea a kísérője.

Mára valami újszerűt akartunk csinálni ebédre.. 2 napja bepácoltam a csirkemell szeleteket, (só-bors-mustár-olaj), ezt ma grillen megsütöttem, mellé kisütöttünk lapcsánkát, és joghurtos-snidlinges szósszal öntöttük nyakon.
Ez lett belőle:

4 megjegyzés:

vero írta...

Ez most jókor jött, százméteres körzetébe se mehetnék, vagy maradok pufi :(((((((((( jujj, de sajnálom magamat, annyira jóóól néz ki!!!!

verbena írta...

Az igaz, hogy nem a legfogyasztóbb kaja.. de állítólag van olyan hely, ahol a tésztát tepsibe teszik, sonkával-sajttal nyakon csapják, és úgy sütik ki. Akkor már szinte nem is nehéz kaja.. nem?

vero írta...

de...de olajban az igaz nem?? ;)

verbena írta...

Ammár igaz. :P