2019. szeptember 29., vasárnap

Vegán hét, összegzés

Nos, úgy tűnik túl vagyunk egy egész héten, és kizárólag növényi eredetű étel-italt fogyasztattunk családilag. A célunk az volt, hogy a következő kérdésekre megtaláljuk a választ:


  • Képesek vagyunk-e így élni, meg tudjuk-e oldani, hogy ehető ételeket készítsünk, amik megfelelnek a vegán követelményeknek
  • Mennyibe kerül a vegán életforma? Több vajon, vagy kevesebb a normál étrendnél?
  • Mennyire lehet változatos egy vegán ételsor, vajon nem unalmas?
  • Mennyire kielégítő a vegán étkezés, nem lesz-e hiányérzetünk a hiányzó elemek miatt?
Sok kérdés volt még, például, hogy tényleg helyettesthető-e a tojás valami mással, hogy kiváltható-e a tehéntej a szójatejjel, hogy mit lehet tejföl helyett használni, és így tovább.

A válaszok az egy hét alapján a következők:

  • Igen. Simán be tudunk szerezni mindent, ami szükséges, van amit persze nem itt a városunkban, dehát egyébként sem kizárólag itt szoktunk vásárolni.
  • Megdöbbentő, de még akár olcsóbb is lehet. Nálunk az elmúlt heti költségvetési számok hozták a szokásosat, tehát azt mondanám, hogy ugyanannyi a vegán mint a nem-vegán, viszont nagyon sok nemsikerült ételt kidobáltunk, és nagyon sok megvásárolt ételt nem használtunk fel egyáltalán, szóval azt mondanám, hogy inkább olcsóbb.
  • Annak ellenére, hogy válogatós finnyás banda vagyunk, kifejezetten sokszínű és finom ételeket sikerült az asztalra varázsolni, különösképpen az édességek terén volt sok siker. Unalomról szó sem volt.
  • Kielégítő teljes mértékben. Még jégkrémet is vettünk egyszer, ami isteni finom volt, pedig full vegán volt. Tény, hogy a húst eddig nem sikerült helyettesíteni semmivel, mert a szójakocka és a füstölt tofu sem jött be igazán, szejtánt meg még nem tudtunk csinálni, lévén, hogy a sikért itt elég problémás beszerezni....de rajta vagyunk. Sajtot sem kóstoltuk meg, de nem volt rá szükség eddig. A Lasagne isteni volt sajt nélkül is.
Vannak azért még kérdések. Jó lenne valahogy összehozni a vegán, az egészséges és a nem hizlaló étkezést...merthogy alapvetően azért sok vegán cuccban elég komoly CH mennyiség van....A krumpli, a rizs, a tészták, a liszt a cukor....ezek ugyebár mind vegán élelmiszerek, de nem kifejezetten egészséges egyik sem. Oké, végülis van megoldás: keveset kell enni ezekből.

Azt hiszem, azt gondoljuk, hogy tovább csináljuk, mert nagyon jó érzés egyrészt hogy képesek vagyunk rá, másrészt hogy tudjuk, ez végülis elég komoly dolog, amit mi megteszünk....igyekszünk példát mutatni a srácoknak, hogy lássák: vannak dolgok, amiket mi, kisemberek is meg tudunk tenni azért, hogy növeljük az esélyét annak, hogy talán nem fogjuk kinyírni ezt a bolygót.

3 megjegyzés:

Lazac írta...

Jó gondolatok, és kívánok ebben is kitartást és lendületet a továbbiakban is. Én az elételt 3 év alatt ettem húst, de keveset, talán heti egyszer, de jobban szeretek hús nélkül étkezni még mindig és nem is hiányzik.:)

Alan írta...

Köszi szépen. Önmagában a hús elhagyása nekünk nem lett volna/lenne kihívás....inkább a tojás-tej-sajt-túró a nagyobb falat, de tényleg úgy tűnik, hogy mindent lehet, csak akarni kell :):)

Lazac írta...

Mi azt továbbra is esszük.:):):) De biztosan lehet anélkül is. Most már itt is egyre gyakrabban látok vegán sajtokat az ALDI-ban pl. Szóval hajrá, hajrá:):)