2008. június 2., hétfő

eü.

Tegnap a hangversenyen összefutottam Hannus régi oszttársnőjének anyukájával. Nemrég derült ki, hogy autoimmunbeteg. Még 7.-esek voltak a lányok (azaz 3 éve), mikor beteg lett: a szeme volt állandóan gyulladt-vörös. Azóta kezelgették, majd még betegebb lett, az izületei durrantak be.. és hatszázezer kivizsgálás után valakinek eszébe jutott, hogy nem lehet-e, hogy.. ? Hát de.
Több fázison túl van, rendre nem jól reagál a kezelésekre, most épp iszonyat mennyiségű szteroidot kap, és már meg is látszik rajta. :( Kapott olyan gyógyszert is, ami -hasonlóképp a kemo-szerekhez- hajhullással, hányással jár együtt. Rettentően sajnálom szegényt.

Eszembe jutott erről a mi kálváriánk is Tomival. Az ő egyik spéci betegsége úgy kezdődött, hogy kiütései lettek. Háziorvos- majd ő beutalt a HeimPálba.. bőrgyógyászat. Emlékszem milyen megalázó volt.. az a p..a , mmint a doktornő, csak ránézett a kartonunkra.. lakcím: nyócker. Jahogyjjjaaa, akkor a gyerek rühös. Basszus..
Meg sem nézte, szemrevételezett, és hát ugye messziről olybá tűnt nekije. Meg sem várták, hogy felöltöztessem az akkor 3 éves Tomit, már undorral fertőtleníteni kezdtek körülöttünk, és az asszisztens odaszólt a dokinőnek, hogy mihez értek még hozzá..?
Jaj, életemben nem éreztem olyan szarul magam, még visszaszólni sem volt erőm, csak hazakullogtunk, kiváltottam a löttyöt, amit felírtak. Internet nem volt még, így a saját könyveimből néztem utána, hogy mi is az a rüh. Szégyen (vagyis inkább nem.. :P ) asse tudtam, hogy mi az, hol él, mit okoz.. és hol.. brr.
Így szinte rögtön ki is akadtam, mint ama sezlonyrugó, hogy NEM IS az a gyerek baja.. nem úgy néztek ki a pöttyök, nem járt közösségbe, ahonnan elkaphatta volna, és mivel tök fertőző a rüh, nekünk pedig kutyabajunk.. na, neeem, ez tuti nem az.
Hát persze, hogy nem az volt.
(és igen, úgy tűnik ez a (sztereo)tipikus hozzáállás még ma is létezik a kórházban: lsd. azt nemrég elhunyt 15 hónapos kisfiút, akit a heimpálos szerint bolha csípett össze -mert hát tanyasiak, és egy igen rossz hírű faluból származnak-, majd agyhártyagyulladásban meghalt. :(

Ha meg eü. a cím, akkor még ideírom, hogy épp minap látom a gyermekünk beteg életútjában, hogy tavaly decemberben a 7 évvel ezelőtti lakhelyünk szerinti gyermekfogász elszámolt egy csomó kezelést.. Bakker. És ki tudja még, hogy hány ilyen kis simlis lehet..?

Nincsenek megjegyzések: