2008. április 30., szerda

Hullámvölgyek


Mostanában a dolgaink elég hullámvasútszerűen mozognak…leginkább itt a belső dolgokra gondolok….az Ír állam hozott néhány elég bosszantó módosítást pár minket érintő, vagy érinthető témában. Ami tény,hogy nem tett jót a lelkesedésünknek, de nem adjuk fel akkor sem a tervünket, sőt, ha lehet még jobban neki fogjuk durálni magunkat. Nagyon sok beszélgetésen (kávén:-) vagyunk túl Verbénával, és örömmel írom, hogy asszem túljutottunk ezen a krízisen, és töretlenül hajtjuk a kereket tovább.
Közben az itthoni helyzet miatt az is biztos, ha holnap az Ír sziget besüllyedne az Atlanti Óceánba, én akkor sem akarnék Mo-n maradni :- (( -- Ma 306 FT-ért tankoltam….230 Ft egy legolcsóbb 20%-os tejföl, és 22 Ft egy vizes zsömle. Megy fel mindennek az ára, az olaj-hiszti miatt. Az emberek egyre inkább váltanak rizsről, búzáról, rozsról, kukoricáról, krumpliról, paradicsomról, és mindenről, ami a földben terem repcére, napraforgóra….hogy biodiesel alapanyagnak eladhassák. Ezért mindenhol emelkednek az élelmiszerárak. Értelemszerűen ez a szegényebb területeken nagyobb gond, tegnap néztük a tévében, hogy az ENSZ is szervezkedik, hogy ne legyen robbanásszerű válság…
Mindezek mellett emelik a gáz árát újra…őrület.

Közben Verbéna kezd a fejemre nőni angolilag : -) Műveltetésnél néha én kérdezek Tőle :DDD sosem tudtam pontosan, milyen helyzetekben have, get vagy make…de már asszem tudom…Verbéna mellett muszáj, nem téveszthetek :DDDD Még emléxem az oroszból, gondban voltam, mert a „tudni” igére három szó volt: a mocs, az umétty és a znátty…a mocs olyan volt, mint a can… a znátty olyan, mint a know…de az umétty….ami a tanult tudást jelenti, nem a képességet, vagy az „ismerést”…na, jó, ezt most befejezem….:DDD ez így elég kuszának tűnik….


7 megjegyzés:

Ann írta...

Milyen változások?

Verbénának meg nagy-nagy gratula!!! :)))) Esetleg cseréltek és ő fordít? ;)

verbena írta...

az utolsó mondatoddal kapcs.-ban:
tiltakozom. :D Én nem tudnék sosem igazán jól fordítani.. max. ferdíteni. :D

buddy írta...

Az ír állami juttatásokról van szó, amik alaphangon nagyon kedvezőek, megkönnyítve ezáltal a gyermekes családok életét. Ezeknek a jutattásoknak eleddig csupán annyi feltétele volt, hogy az igénylő lakjon odakint. Most változott, ez nem elég, hanem igazolni kell a munkaviszonyt is, valamint a gyerekek iskolába járását is. Ez utóbbira szintén van valami allowance....de ezek a juttatások mind kb 9 hónap elteltével kerülnek folyósításra, feltéve ha minden OK. Igaz, akkor utólagosan is kifizetik.
Olyan nagyon nem zavar ez be nálunk, csak csoportosítani kell..de a számok a barátaink mindenképpen :D

Verbénát általában felkérem lektornak...sokat segít a fordításaimnál, ha pl kihagyok valamit, vagy a szó végződését helytelenül írom. Soha nem küldök vissza ellenőrizetlen anyagot, de az első szűrő mindig Verbéna :)))
Na jó, a legutóbbi kompresszor légsűrítési kiegyenlítő és monitoring rendszer leírásával békén hagytam :)))

István írta...

A napokban olvastam valahol, hogy amíg itthon az élelmiszereket 25% adó terheli, addig Írországban ugyanez 0%.
Sztem azért ez nem mind1!

buddy írta...

Igen, az információ teljes mértékben helyes....bár talán itthon sem 25 már, hanem 20...de ez nem annyira releváns--

Ann írta...

Hát, végülis, munkaviszony lesz, iskola megint lesz, de a 9 hónap...íííí...az nem semmi sajnos.

***
Jóvanjóvan, nem muszáj fordítani, csak ha már ilyen jól megy :) Örülök, na!

buddy írta...

Igen, munkaviszony lesz...csak bonyolítják a dolgokat, hogy :
1. Nekem magyar munkaviszonyom van, ergo mintha nem is lenne
2. mi van, ha "self employed"az ember, azaz magánvállalkozóként jön létre munkaviszony...?
3. A munkaviszony csak akkor számít, ha legális. De ha legális, akkor fennáll az "emergency tax" lehetősége, amikoris a fizetésed felét elveszik, míg az adóhatóság nem jelez vissza a beadott papírok alapján a besorolásodról...a papírokat nem Te adod be, hanem a munkáltatód...lehet azt csesztetni, mint friss munkaerő :)))
A 9 hónap az elég húzós, de nem akkora baj, hiszen alapvetően nem az állami juttatásokra, hanem magunkra építünk, és a 9 hónap legalább jó lesz arra, hogy kiderüljön, meg tudunk-e állni a talpunkon. Ha igen, az álalmi juttatások kvázi "talált pénz"-ként fognak funkcionálni....
Meg azért az is van, hogy amikor ott benyújtod, az ittenit le kell mondani....tehát az a 9 hónap az eddigi állami támogatások nélkül is értendő (családi pótlék, gyes)...ezek azért nem olyan rettenetes nagy pénzek, de azért számítanak.
Szóval csoportosítás, csoportosítás, spórolás, és soksok munka :DDD