2020. július 23., csütörtök

Staycation - part 2. - Lough Gur, Holycross

Tegnap végül 4esben elmentünk a Lough Gur-hoz.
Az egy dolog, hogy itthon beülünk a kocsiba: hátperszehogy el kezd szakadni az eső.. mivel Középföldén lakunk, innen többnyire a country-road-on tudunk menni, vagy bazi nagy kerülővel a főbb utakon. Ez gyorsabb, de most úgy döntöttünk, hogy nem rohanunk sehová, menjünk a rövidebb, ám lassabb úton. (Nem mellesleg ezeket az alkalmakat Alan arra használja, hogy feltérképezi, hogy milyen az út minősége, ha arra menne bringával. Mert ugyan megtervezi sokszor, “végigmegy” rajta a google-ön, de az út minősége sajnos sokszor nem ugyanaz, amit ott lát. Nem fog erre menni szerintem. 😜)
Árkon-bokron átmentünk, és mire megérkeztünk az eső is elállt.



Lough Gur Írország egyik legfontosabb régészeti lelőhelye. A lópatkó alakú tó mellett kb Kr előtt 3000 óta élnek emberek, számos megalit maradvány található itt.  Kőkorszaki ház maradványok, dolmen, ősi sír emlékek és a Grange kőkör, Írország legnagyobb kőköre: 45 méter az átmérője, 113 állósziklája van, a legnagyobb közel 4 méteres és 40 tonnás. A kör bejárata igazodik a nyári napforduló felkelő napjához, v-alakú nyílásán lehet meglátni a felkelő napot. Biztos szuper lehet, ez az ír Stonehenge, itt és a Tara Hill-en minden nyári napfordulón nagy heppening van. 



Ez egy taplógomba.. mint egy kéregető keze.. 


Nem saját kép

Itt lehet hagyni kféle adományt, apró pénzt, személyes kis ajándékokat..


Mivel cashless élünk, így mi is vmi apró izét hagytunk itt, a kulcskarikáról

A tó körül csomó sétaút van, piknik asztalokkal, mi is itt ebédeltünk meg. Az egyik út az felvisz a dombokra, onnan jól lehet a tóra látni és itt is csináltak egy Fairy-trail-t (a mi parkunkban is van), ott fent van egy kőkori ház maradványa is. 






















Itt van egy hatalmas, ék alakú ősi sír is (Óriások sírja) kb 5000 éves, 9 méter hosszú és 2 helyiségből áll. 8 felnőtt és 4 gyermek maradványát találták itt meg, mellettük edény maradványok, gyaníthatóan étel-ital lehetett benne, hogy a túlvilágon se nélkülözzenek. 




Innen nem rögtön hazafelé indultunk, hanem elmentünk Holycross-ba, ahol nemrég jártak a többiek bringával, de sem én, sem Marci nem voltunk még itt. 


Hátperszehogy Kennedy ősi is innen származnak.. 

Az eredeti apátságot 1180-ban alapították, majd a 15. században hozzáépítettek, felújították. A Szent Kereszt miatt igen hamar zarándokhellyé vált, ám az 1600-as évek közepére elhagyták a szerzetesek, és így hamar lepusztult. 1975-ben állították helyre teljesen, új tetőt kapott, de megőrizték az eredeti, 15. századi ír templomok pompáját. 
Az 1975-ös újraszentelést követően a Szent Kereszt ereklyét visszahelyezték a templomba (de ellopták 2011-ben, majd megtalálták egy évvel később és az apátság visszakapta a többi, ellopott dologgal együtt.) Körbejártuk még templom környékét, de rákezdett az eső, így a nassolnivalókat
már itthon ettük meg. 😅



































6 megjegyzés:

Agyrágóbogár írta...

Drooling! Szuper helyeken jártatok megint!

Lazac írta...

A magam részéről imádom ezeket a beszámolókat és ha lehet, akkor legyen ilyen még, még!!!! Elképesztően csodás helyek, szinte ott vagyok, annyira jól tudod leírni, megmutatni ♥♥♥♥
Imádom Írországot! ♥♥♥

Verus írta...

Köszi 😊

Verus írta...

Cuki vagy Lazac, bízzunk benne, hogy az időjárás nem tesz keresztbe a kirándulós terveinknek.
És hát reméljük, hogy jöttök majd Kolival valamikor 💝

Lazac írta...

Már csak jövőre ha a f@sz covid közbe nem szól....:*

Verus írta...

Ja, fene sem tudja, hogy merre megy ez az egész.. itt már jövő áprilisig kitolták azt a segélyt, amit azok kapnak, akik a covid miatt nem tudnak dolgozni. Úgyhogy mi is már két variációs nyarat tervezünk jövőre.. 🙁