2020. július 29., szerda

Staycation - part 6 - Trim castle, Bective Abbey, Hill of Tara

Kedd reggelre viszonylag szép időre ébredtünk, szeles, de napos idő volt. Úgyhogy megvártuk míg Beni hazaér a parkból (odament bringás edzésre a barátaival) addig meg kitaláltuk, hogy hova menjünk. 
A tengerhez nem akartam menni, itt is elég nagy szél volt. Az egyik oldalon olvastam a Bective Abbey-ről, aztán adta magát a Tara domb, meg a Trim Castle.
A Trim vár FB oldalán utánanéztünk, hogy most nincs lehetőség felmenni az öregtoronyba, csak az udvarban lehet körbe menni. 
Trim városa már az 5. század óta lakott település, de igazán a normannok megszállása után indult virágzásnak. A várat is akkor kezdték el építeni. Ez a legnagyobb Anglo-Normann várkastély Írországban. 
 1172-ben kezdődött az építése, 30 évig tartott. Tulajdonképpen soha nem volt lakatlan azóta illetve kihasználatlan. A hosszú évek során nagyon sok kézben megfordult, de végül 1993-ban az akkori tulajdonosa eladta az államnak. 7 év alatt 4.5 milliót költöttek a felújításra, és 2000 óta látogatható. 
Ami külön pont volt, hogy miért ide, erre a környékre jöjjünk, az a Rettenthetetlen film. Ui. míg Skóciában 3 hétig voltak csak forgatni a filmet, a javarészét itt illetve a Bective Abbey-nél vették fel. A Trim kastély volt York városa, míg az apátság a harcok helyszínéül szolgált (1600 ír tartalékos katona szerepelt harcosként a filmben, emiatt megengedték nekik, hogy szakállt növesszenek. Igaz, Gibson a költségek csökkentése érdekében, azt az 1600 extra katonát mindkét oldalon felhasználta a harcokhoz). Illetve az apátság kerengőjében vettek fel a hercegnő és a szolgálólányaival jeleneteket.






















Trimben eltöltöttünk 2.5 órát, bejártuk a vár környékét, csodaszép kisváros. Piknikeztünk, majd tovább álltunk a 10 km-re lévő apátsághoz.
A Bective Abbey-t 1147-ben alapította a ciszterci rend. Ezt a területet az anglo-normannok megszállták az 1100-as évek végére (és azzal kezdetét is vette a 800 éves angol/brit megszállás), így a vallási közösség is javarészt közülük került ki, de konkrétan 1386-ra az ír férfiaknak megtiltották az apátságba való belépést. 
A 15. században még építettek egy védőtornyot is a templomhoz, majd 1536-ban VIII. Henrik átépítette nemesi kúriává, így akarta csökkenteni az egyház gazdagságát és befolyását. Ekkor kapott az épület hatalmas ablakokat, új kandallót és kéményt is. 


















Innen a Tara dombhoz mentünk, ez tulajdonképpen egy mészkő domb, és ez volt az ír nagykirály székhelye, illetve itt gyűltek össze az ír királyok tanácskozni. A legnagyobb dombon van a Lia Fáil, a végzet köve, tulajdonképpen egy fallikus kőszobor. A kelta királyok innen irányították, uralták a sziget egy részét.
(Érdekesség, hogy 19. század végén brit-izraeliták kezdték feltárni a dombot, abban a hiszemben, hogy az írek Izrael elveszett népeinek egyike és itt a dombon van a frigyláda elásva.) 










A ír pólómat vettem fel erre a napra ☘️



2 megjegyzés:

Lazac írta...

Nekem a Tara szóról mindig az Elfújta a szél jut eszembe, de ezek szerint ez a hely nem arról nevezetes. :) Pedig állítólag a főhősnő is ír származású volt. :)
Nem is tudtam ezt a Rettenthetetlenről, mármint a filmről...és azt hittem végig Skóciában forgattak. De jó ezt is tudni! ♥♥
És minden kib*ttul szép, csak sóhajtozni tudok a képek láttán! ♥♥
Köszi, köszi ismét. :) ♥

Verus írta...

A film után a Tara név újra felkapott lett a nem-ír területeken, úgy tudom. De itt az íreknél sok Tara van, mert ősi név. (Bevallom sosem láttam a filmet)
Sejtettem, hogy Te is örülni fogsz a Rettenthetetlen sztorinak, én egész fellelkesültem tőle, mikor olvastam róla.
💝😘