2008. október 31., péntek

A Bell Facial Paresis, avagy a Bell arcbénulás

Hívják még idiopathiás vay ismeretlen arcbénulásnak. Az arc egyik felének részleges vagy teljes bénulása. Sir Charles Bell 1821-ben foglalta össze a tünetegyüttest. Gyakorlatilag, pongyolán és szakmaiatlanul megfogalmazva azokat az arcbénulásokat sorolják ebbe a kategóriába, ami mögött nem cerebrovaszkuláris, azaz agyi keringési rendellenesség áll, mint pl. a vérrög, vagy egy tumor, hanem egyéb okok. Ezen egyéb okok alapvetően három nagy csoportra oszthatók:

1. meghűlés, huzat, hideg
2. rovarcsípés
3. vírusos fertőzés

Vannak kisebb csoportok még, mint pl. fülgyulladás, esetleg operáció utáni kialakulás, stb. De alapvetően a fenti három nagy csoport az, ahonnan a Bell Paresis 90 %-ban kiindul. Egyformán előfordul nők és férfiak közt, jellemzően 40-50 körüli életkorban, vagy a jobb, vagy a bal oldal bénul le, nagyon ritkán mindkét oldal, ezt eddig úgy tudom csak Lyme-kórnál figyelték meg. Ebből kiindulva tehát ha rovarcsípés, akkor elsődlegesen kullancs lehet az elkövető. Vírusos fertőzés esetén pedig leginkább a herpes zoster vagy a herpes simplex a felelős, ez utóbbit egy 1996-os japán kutató „fedezte fel”.
Bár a betegség alapvetően jó gyógyhajlamú, igen nehéz prognosztálni a javulás eredményességét, valamint idejét. Az elektromos, ill mágneses kezelés segíthet annak az előrejelzésében, a gyógyulás mennyire lesz eredményes.

Tünetek:
• Az adott fele az arcnak mozdulatlan marad minden mimikai szándék ellenére
• Az adott félen a szem nem, vagy csak részlegesen csukható
• Az adott félen a szájszeglet lefelé lóg
• Szemlehunyásnál amennyiben az adott oldali szem lecsukódik, a szem felfelé fordul.
• A sérült oldalon a nyelvével nem érzi az ételek ízét csak a hőmérsékletét.
• A páciens nem tud köpni, hangképzésben problémát okoz a P, F, beszéde sérül
• Evés, ivás problémás, inni szívószállal tud, rágni nem tud a sérült oldalon, vagy ha rágni tud, a nyelvével megforgatni az ételt már nem.

Ok:

A VII-es agyi ideg - ami a fül mögötti irányból tart a halánték felé – perifériális bénulása.
Általánosan elfogadott a Jendrassik Ernőtől származó, majd mások által is alátámasztott elmélet, hogy a nervus facialis működészavarát a csontos facialis csatornában bekövetkezett ödémás duzzanat általi idegkompresszió okozza. A betegséget gyakran előzi meg felső légúti hurutos betegség, „megfázás” vagy hosszabb tartózkodás hideg, huzatos helyen. Ennek alapján az idegburkokban neuroallergiás vagy reaktív ödéma alakul ki. A legutóbbi kutatások azonban számos vírus direkt oki szerepét látszanak igazolni..

Lefolyása:

A betegség kb 48 óra alatt, nagyjából lineáris módon éri el a mélypontot, azaz a tünetek teljes kifejlődését. (Ez az én esetemben úgy folyt le, hogy az ízlelés elvesztése volt az első tünet, majd a mimika fokozatos elerőtlenedése, végül a szemlehunyás/pislogás képességének csökkenése. Csütörtök estétől Szombat délutánig le is folyt)
Nagyjából egy hétig minden tünet stagnál. Ez az időszak arról szól, hogy a páciens megtanul együtt élni a betegséggel. Műkönnyet csepegtet a szemébe nappal, éjjel ha kell, leragasztja a szemet, óvva ettől a kiszáradástól, ami vaksághoz vezethet.

Kezelés:

A szakirodalom egyet ért abban, hogy amennyiben a tünetek kialakulásától kezdődően 12 órán belül van a páciens, nagy dózisú kortikoszteroid adása infúzióban segíthet az agyi ideg duzzanatának csökkenésében. Ezentúl Kalcium, valamint B1 vitamin a gyógyszerkúra, az idegsejtek elhalásának prevenciója miatt, illetve azok regenerálódása végett. Ezentúl arctorna, grimasz-gyakorlatok, a sérült félen rágózás, és az arcizmok masszírozása (az izmok sorvadásának megelőzésére). Az egy hét utáni napokban jelentkező idegrángások, fokozott könnytermelés, enyhe fej, és fülkörnyéki fájdalom biztató jel.
Az esetek több mint a felében a bénulás 1-2 hónap alatt kezelés nélkül is oldódik. A fent leírt gyógyszerek és javaslatok betartásával ez az idő rövidíthető, illetve javítható a folyamat eredményessége.

Miért nem agyvérzés, miért nem szélütés?

A szélütés egy az agyi vérérben keletkezett rögöt jelent, ami elzárja a vér útját, ezért az adott agyi szakasz működésképtelen lesz, mivel nem jut oxigénhez. Az agyvérzés leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az agyi szövetek közé vér jut, és vérömleny alakul ki. Az agyvérzés és a szélütés tünetei megegyeznek.
Az agyvérzés tünetei: erős, hirtelen kialakuló fejfájás, hányinger, hányás, eszméletvesztés, féloldali végtag- és arcizombénulás, beszéd- és/vagy tudatzavar.
Amennyiben a bénulás csak az arcra terjed ki, és semmilyen egyéb, fent felsorolt tünet nem lép fel, valamint az arcbénulás nem hirtelen, 1-2 óra leforgása alatt alakul ki, és nem is nagyon lassan, azaz 48 órát meghaladóan…..akkor Bell Paresis a valószínűsíthető.
További gond, hogy a Bell Paresis betegek között 40-50 %-os a magas vérnyomásos, illetve a cukorbeteg páciens. Ezzel az a baj, hogy ez a két tényező gyakran predesztinálja az agyvérzéses diagnózist, sajnos a betegek 15%-ában a beutaló orvos akut cerebrovascularis betegség előzetes diagnózisát állította fel. Ennek hátterében a tünetek hibás értékelése mellett a betegek hypertoniája és cukorbetegsége állhat, amelyek az agyi érbetegségek kockázati tényezői is. Az okok között szerepel a perifériás és centrális bénulás összetévesztése. A fenyegető agyi érkatasztrófa téves előzetes diagnózisának közlése a beteggel jelentős, nemkívánatos pszichés megterhelést jelent (Ideggyogy Sz 2006;59(11-12):400-5.)

29 megjegyzés:

vero írta...

Huuh, szörnyen hangzik, de jó hír, hogy javulóban vagy!!!

buddy írta...

Abszolúte :-)
köszi ;-)

Ann írta...

Ez a poszt nagyon buddys volt, precíz, pontos.
A lényeg, hogy mihamarabb teljes gyógyulás fog bekövetkezni. Bár biztos vagyok benne, hogy így lesz, de azért nagyon szorítok! ;)

buddy írta...

Ann, köszönöm. A precíztől azért elég messze van, de afféle laikus helyzetértékelésnek elmegy...;-)

Laar írta...

Szia!
Ezzel az arcbénulással kűzdök Én is, kedd reggelre, nem mozgott a szám.
Neked mennyi idő volt mire helyrejött?29 hetes terhes vok, nem tom, h ez jó vagy rossz, kaptam B vitaminokat, iszok kálciumot, amúgy is innám a terhesség alatt, és járok ingerárem kezelésre, persze itthon masszírozom , tornáztatom, azon az oldalon, rágózom, és eszem is.
Neked mitől alakult ki?Nekem volt egy kis megfázásom előtte, lehet h attól de nem igazán tudják.
Kérlek írj, sokat segítenél, köszönöm: Laar

buddy írta...

Szia Laar,
Mielőbbi gyógyulást kívánok neked!
Én szerencsés voltam, nagyon hamar helyreállt az arcszerkezetem, pár hét volt csupán. A B vitamint én is szedtem, 100 mg-ot naponta. Fontos lehet, hogy a stimuláció csak informatív. Vagyis segíteni nem segít, csak abban, hogy annak a segítségével prognosztizálni lehet a jövőbeni javulást.
Hogy mitől alakult ki...jó kérdés 1995-ben valami japán kutató több esetben is kimutatatta a herpes simplex vírust, de gyakorlatilag bármilyen fertőzés előhozhatja, egy sima huzatot-kapott-a-fülem eset is. Ez a hetes ideg diszfunkciója, ami a fül mögött megy a halánték felé. A fertőzés miatt megduzzadnak a szövetek, és elnyomják magát az ideget. Ha a fertőzés elkezd megszűnni, a duzzanat alábbhagy, és az ideg lassan újra funkcionálni kezd. A B vitamin azért kell, hogy az idegsejtek ne kezdjenek elhalni, hanem regenerálódhassanak.
Nekem az első biztató jel az ízlelés visszatérése volt.
Mielőbbi gyógyulást,
Buddy

kilax írta...

Meggyógyultál már, Laar?
Az alábbi tanulmányban azt írják, hogy
"Terhesek körében a Bell-paresis több mint háromszor
gyakrabban fordul elô, a betegség prognózisa
rosszabb, gyakoribb a maradandó elváltozás"
http://elitmed.hu/upload/pdf/periferias_facialis_paresis_klinikank_betegei_kozott-793.pdf

jobbulást

st írta...

hello

nálam is jelentkezett csütörtök estére ez a dolog
valaki akinek volt már írjon már legyen szives arról valamit hogy kb időben hogy zajlik a gyógyulás
Úgyértem pl 2 hét stagnálás aztán 1 hét múlva már mozgott a szemhéjam stbstb
előre is köszi

buddy írta...

Hi,
Nos, esetenként változó, van enyhe és súlyos. nekem enyhe volt, azaz kábé két hétig stagnált, és újabb két hét alatt oldódott is.
Remélem neked is gyorsan megoldódik.

st írta...

köszi

az mit takar hogy neked enyhe volt? hogy osztályozzák?
és akkor nálad a 4. hét után teljesen el is múlt?
bocs, kicsit sokat kérdezek :)

st írta...

én azt az oldali szememet nem tudom becsukni teljesen ezért mondta ma a doki h le kéne varratni :S
hát nem nagyon szeretném

buddy írta...

...levarratni :-o ?!?

A helyzet az, hoyg engem orvos nem látott ezügyben, akivel beszéltem orvos az mind temetett volna, merthogy biztos agyvérzésem van. Akkor én leültem a net elé, és kitaláltam, hogy nem is. A terápiát is magamtól, illetve a netről merítettem....a szteroidkúrát, a B1 vitamint, a kalciumot. Masszíroztam az arcom, csepegtettem a szemem műkönnyel, és minden reggel rettegve mozgattam a jobboldali végtagjaimat, hogy ugye nem terjedt tovább...
Igen, elmúlt teljesen, és valóban nem tartott soká. Szerencsém volt. Amíg a netet böngésztem láttam ám sok rettenetes példát, sajnos sok embernek teljesen eltorzítja az arcát ez a betegség, és nem tud segíteni rajta.
Először az ízlelésem jött vissza....

st írta...

köszi a válaszokat!
még 1 utolsó kérdésem lenne, hogy éjszakára mit csináltál a szemeddel?

buddy írta...

éjszaka általában hason fekve aludtam, és valahogy a párnámba fúrtam a fejem úgy, hogy leszorítsa a szemhéjamat. De: utánanézve azt találtam, hogy van, aki bőrbarát ragtapasszal egyszerűen leragasztja a szemét. A levarrás az horror...szerintem.

Edina írta...

Sziaszok! Örülök, hogy rátaláltam erre az írásra. Én most küzdök ezzel a kórsággal. A parlagfűre vagyok allergiás, így elég nehéz napjaim vannak mostanában: tüsszögök, s viszket a szemem is. Ezért először - bár kicsit furcsának tartottam -, de úgy gondoltam, hogy a nyelvem zsibbadása is valami újfajta allergiás reakció lehet. Csütörtökön kezdett zsibbadni a nyelvem, pénteken már a fülem - illetve a fülem mögött - is fájni kezdett, szombatra az arcom egy része is lebénult. Most vasárnap van, hétfőn majd megyek orvoshoz. Nekem a szemhéjam - még? - nem bénult le. Nálam az van, hogy könnyezik, de úgy mintha sírnék.

buddy írta...

Szia Edina,

Remélem nálad is hasonló lefolyású lesz a kórság, mint nálam volt. Szerintem ha eddig nem lett baja a szemhéjadnak, eztán sem lesz, mert a szakirodalom azt mondja, 48 óra alatt kifejlődik a teljes tünetegyüttes. A könnyezés is egy a tünetek közül. A szteroidkúra fontos, pláne hogy ha rögtön a kialakulás után kezded el. A hetes ideg duzzanatát hivatott csökkenteni. A B1 az idegsejteket tartja karban, a kalcium az allergiád miatt egyébként is javallott. Gyors gyógyulást!

Edina írta...

Szia!1.,Miután beírtam ide, azután megcsodáltam magamat a tükörben ... akkor felfedeztem, hogy már a beteg arcfelem szemhéja se mozog. Na, mindegy, majd meggyógyulok. :) 2., Ahogy ezen az oldalon is látom, mások is átestek már ezen a betegségen, ehhez képest nem egy ismert kór. Nem hinném, hogy az emberek olyan sokat tudnának erről a betegségről. Én legalábbis eddig semmit se tudtam róla.

buddy írta...

Valóban nem ismert kór, de biztos, hogy sokan átestek rajta. Én amióta ismerem és átéltem, azóta nagyon sokszor látok tévében, filmekben olyan arcokat, akiken lehet látni a valamikori parézis nyomait. Nem szembetűnően, de lehet látni. Sajnos mindenki aki féloldali lebénulásról hall, reflexszerűen az agyvérzés-szélütés párosra asszociál, különösen, ha egészségügyis. Ez van. Remélem hamar rendbe jössz.

Annamária írta...

Szia!
Nem tudom, él-e még a blogod, de szeretnék egy kis segítséget kérni tőled. Jelenleg 3. arcbénulásomat élem át. Az első 14 éves koromban volt, a második 24 éves koromban, mindkettő bal oldalon. A harmadik, jelenlegi 29 éves koromban következett be. Egy keddi napon arra lettem figyelmes, h az ízeket nem érzékelem, mintha leégettem volna a nyelvemet. Estére már éreztem, h zsibbadnak az ajkaim és erőteljesen szédültem. Szerda reggel már lebénult ezúttal az arcom jobb oldala. A mostani kezelésem Telviran és Medrol szedéséből, valamint fizikoterápiából áll. Holnap kell visszamennem a fül-orr-gégészetre. Igazán arra lennék kíváncsi, h szerinted ennek mi lehet az oka, h már harmadszorra szenvedek ettől a betegségtől? A korábbi vizsgálatoknál nem derült fény agyi problémára, mindhárom alkalommal huzatra és/vagy herpesz-vírusra gyanakodnak. (A második alkalommal tényleg volt is a bal dobhártyám mögött két herpesz hólyag.) Az egyik orvos azt mondta, ne aggódjak, másnak a száján jön ki herpesz, nekem a fülemben és ezzel jár. Mi a te véleményed erről?

Köszönöm a választ: B.Z. Annamari (bzanna@freemail.hu)

buddy írta...

Szia Annamari,

Igen, a blogom él:)
Megtisztelő, hogy hozzám fordulsz a kérdéssel, a helyedben a dokitól megkérdezném a véleményét a zovirax szuszpenzióról, ami a herpes vírus elleni nem külsőleg ható cucc. Nyilván a szervezeted így reagál erre a randa vírusra. Én azt hiszem a te helyedben fokozottan ügyelnék arra a jövőben, hogy a vírus elkerüljön. Gyors gyógyulást!

Annamária írta...

Nagyon köszönöm a gyors választ :) Azóta kicsit alkottam: egy újabb adag önmasszírozást követően már fel tudom egy kicsit emelni a szemöldökömet és a felső ajkamat.
Elkerülni a vírust, de hogyan? Azt sem tudom, hogy támadott meg. A herpesz elleni belső "harcot" pedig a telvirannal karöltve vívom. Most hogy írtad, tényleg beugrott, h 5 éve zoviraxot adtak, sőt még B-vitamint is kaptam, de hogy ez most miért maradt el, fogalmam sincs. Időközben elnyalakodtam egy pohár kálcium-pezsgőtabis vizet is, hátha....Engem az egészben az rémiszt meg, h ilyen fiatalon már a harmadik bénulást élem át. Aztán lehet, h a végén még nyáron is fülvédővel fogok közlekedni, ki tudja. De így utólag még jobban nem bánom, h megszüntetik az állásomat (iskolában vagyok gazdaságis), merthogy az utóbbi időben kéthetente volt nyirokmirigy-gyulladásom is. Ja, és nem mellesleg pajzsmirigy-alulműködésem is van (miért ne lenne), amiről azt olvastam ma vhol, hogy szintén közrejátszhat eme csodás élmény újraátélésében.
Ahhhh, de sok voltam. Jóccakát! Annamari

buddy írta...

Hát, a leírtak alapján tényleg jogos az óvatoskodás, habár a nyári fülvédő lehet hogy tényleg túlzás. A B vitaminnak preventív a hatása, az idegsejtek karban tartása miatt kell. Az arc masszírozása (vagy elektromos stimulációja) pedig kizárólag az izmok elsorvadásának a gátlására van. Tehát véleményem szerint ha bármi apró javulás van, nem ezeknek a számlájára írható, hanem annak a jele, hogy a hetes ideg fertőzése következtében kialakult duzzanat lohadni kezdett, és csökken a nyomás rajta. Szóval hogy elindult a javulás. Hajrá, és jó éjt neked is!

Annamária írta...

Neked egyébként mikor volt bénulásod és melyik arcfélen? Mennyi idő alatt gyógyultál meg?

bb írta...

Sziasztok, én is félarccal keveredtem ide, jó "találkozni" hasonló helyzetben lévőkkel. 10 napja béna a bal arcom, Bell-bénulást diagnosztizáltak. A reményem hullámzó. Kalandjaimat kiírom magamból itt: http://bellkalandok.blogspot.com/
Remélem rövid sztori lesz...

buddy írta...

Szia bb,

Kívánom hogy rövid legyen, gyógyulj meg minél hamarabb!

Szociál írta...

én is kutatom a neten ki mennyi idő alatt gyógyult ki ebből bell parézisből, nekem ma 3 hete hogy pont, hogy evés közbe ebéd alatt, éreztem, hogy zsibbad a nyekvem, megijedtem, de betudtam annak, hogy meg vagyok fázva nagyon ez lehet az oka, mert torofájásom és köhögés kezdődött ez a nyelv zsibbadás előtt 3 nappal.
orvoshoz mentem házio.-hoz másnap elmondtam h. zsibbad a nyelvem akkor már a szám is zsibbadt felül, és a p f. betű nem ment már.
antibiotikumot kaptam, másnap reggelre arra keltem, hogy a fél arcom félre van húződva, ideggyógyász bell parézis azt mondta, akkor mát szemem se záródott borzasztő volt, szeteroidot nem szedtem, mert flek tőle, sok mellékhatás, csak vitamint b-ét, és elektromos kezelésre járok, kb, 1 hete, a 2. hét végén kezdődött némi javulás, a szemem kicsit könnyebben tudtanm lecsukni, azóta minden nap nagyon apró jelei a javulásnak, a szám már egy kicsit mozog a beteg oldalon, minden nap egy kicsit nagyon kicsit jobban, kilátszik a fogam , ha mosolyogni akarok, a homlokom kicsit ráncosodik, de a szemöldököm még keveset motdul fölfelé.
ez nagyon borzasztó betegség,és félő, hogy visszamarad valami, vagy el sem múlik, de állítólag az emberek 80%-nak elmúlik, csak hosszadalmas,
ja nekem a hideghatás is megvolt, mert előtte, mielőtt kijjött 4-5 nappal, mentem biciklivel a mínuszokba, több km-ert.
a 2. héten mikor javulás első jelei mutatkoztak, nagyon fájt a fülem belül, hátul, fejem hátul, sztem ahol az ideg fut kb. annak mentén.
remélem segítek vele, másokon, hogy leírtam, mert én is innen tanultam a netről, a fórumokból, és nagyon jól esett, hogy van remény a gyógyulásra, olvastam másoktól.

Zsuzsanna írta...

Sziasztok! Ma vagyok 9. napja Bell parézises. Szerencsémre nálam enyhébb lefolyású, a számnak "csak" a jobb felső fele nem működik, így legalább nincs lebiggyedve, de a szemem borzasztóan zavar, hogy nem tudok pislogni. Állandóan homályosan látok vele, hiába műkönnyezem, ezért mindíg dörzsölöm, piszkálom. Ráadásul (gondolom valamelyik gyógyszer mellékhatása lehet) 2 napja iszonyúan görcsöl a hasam, és "néha" hasmenésem is van. Szünet nélkül, hullámokban jön a görcs. Metypredet szedek, káliumot és B-komplexet. Több kérdésem is lenne: 1. többeknél olvastam a kálciumot kiegészítésként, ez elírás, vagy azt is kéne szedni? 2. másnak is jelentkeztek ezek a hasgörcsök? 3. kinek mennyi ideig tartott a gyógyulás? Vagy legalább a pislogás visszatérte? Válaszaitokat előre is köszönöm! :)

Person írta...

Sziasztok!
Végigolvastam a blogot és a hozzászólásokat és remélem mindenki meggyógyult. Most 28 éves vagyok.
8 éves koromban nálam is jelentkezett ez a bénulás bal oldalon és sajnos csak részlegesen gyógyultam meg ha ezt lehet gyógyulásnak nevezni. Akkor elég súlyosak voltak a tünetek majdnem meg is műtöttek mert sokáig nem javultam. Kórházban voltam vele 2 hónapig. Szemem le volt ragasztva éjjel és volt hogy,éjjel hánytam is a sok maripentől meg egyéb gyógyszerektől, annyit kaptam.. mik voltak pontosan már nem emlékszem de marékszámra szedtem. Mellette jártam fizioterápiára is. Ha jól emlékszem a fülemet is felszúrták szóval kaptam rendesen de az eredmény így sem lett valami jó. Némileg javultam így a műtétet megúsztam a többire meg azt mondták majd elnövöm... Hát nem nőttem el. Ízlelésem helyrejött,szememet tudom csukni és minimális mimika. Homlokom bal oldalt nem tudom ráncolni a szemem kisebb az orrom és a szám sem mozog annyira mint kellene (közel sem)ez mosolynál eléggé szembetűnő és a szemről is rikít hogy, nincs rendben. Homlokráncolásnál a szám húzódik inkább... így összességében furcsán torzul az arc ha bármit is mimikázok. Szóval egy idő után az ember nem erőlteti hanem a másik oldalt próbálja a fapofához igazítani vagyis nem használni az kevésbé feltűnő és ebből lesz egy rideg arc ami nem fedi a személyiséged és nem tükrözi az aktuális érzéseidet. Az önértékelésnek is rendesen odatesz. Tehát aki ezzel a betegséggel találkozik annak azt tanácsolom vegye a legkomolyabban és tegyen meg mindent a gyógyulása érdekében ! Szép napot!

MsE írta...

Sziasztok!

Igazan megkonnyebbultem olvasva ezt a cikket.
En mult heten egy torokfajassal kezdtem majd ramaszott a fulemre. Antibiotikumot szedtem a kozepfull gyulladasomra.Szerda reggel eszleltem, hogy a ball oldalon a nyelvem zsibbad, csutortok delutan meg szepen fokozatosan az arcom is el-el aludt. Megijedtem termeszetesen, kulfoldon elek,rohantam az ugyeletre, ket orvosnak lovese sem volt mi lehet a bajom - ami termeszetesen meg jobban megijesztett- de vegul abban maradtak, hogy tobb mint valoszinuleg a fulgyulladasom okozott valamit az arcidegeimmel. Persze nem nyugodtam meg, tegnap penteken romlott megjobban a szitu, de beszeltem keresztanyammal telefonon (orvos magyarorszagon) es egybol ezt a betegseget mondta, amint elkezdtem reszletezni. Szerintem ma reggel (Szombat) lett a vegleges, a szememet, ha nagyon akarom meg betudom csukni, de ejszaka en is a parnaba furtam a fejemet. A fullgyulladasom mar meggyogyult de egy oriasi nyirokcsomom a fulem alatt bevan gyulladva a ball oldalt, pont ott ahol a benulas is van.
Masszirozom az arcom, ragom a rago gumit, eszem a B vitamint, a calciumot itt olvastam szoval akkor azt is iszom mostantol. Neha a masszirozas utan a szemem alatt elkezd ugralni valami ideg - ezt jo jellnek tekintem de eredenyt eddig nem eszleltem nagyon..Szerdarol Szombatra fel arcomra bena lettem..22 eves vagyok, az ember nem varna ilyet ilyen fiatalon dehat ez van. Remelem mindenki aki mar irt ide vegul felepult a bajabol..Most rajtam a sor! Kerlek szoritsatok!