2008. július 19., szombat

Önigazolás

Nagyon sok olyan embert ismerek, aki előnyös helyzetben van, mert jókor volt jó helyen, vagy mert olyanok a körülményei, vagy mert szerencséje volt. És sok olyat is, aki hátrányos helyzetben van, pont mert nem volt jókor jó helyen, vagy mert olyanok a körülményei, vagy mert nem volt szerencséje.
És meg kell állapítanom, hogy az előnyös helyzetben lévő emberek előszeretettel viselkednek úgy, mintha lenne bármi közük a helyzetükhöz, és a legtöbbször teszik ezt pont úgy, hogy a hátrányos helyzetben lévőket magukat teszik felelőssé a helyzetük hátrányosságáért. Mert ha ő tehet arról, hogy szerencsétlen, akkor ugye ő, a szerencsés, csakis azért lehet az, mert zseniális. Hogy mindez az egész katyvasz hova vezet….nem tudom.
De kétlem, hogy bármi jó sülne ki belőle. Az tuti, hogy hamis értékrendet teremt.
Én hiszek az élet hosszú távú igazságosságában, de maradjunk annyiban, hogy nemcsak hosszú távok vannak. És az egyik legértékesebb emberi tulajdonságnak tartom, ha valaki képes hátralépni párat, hogy szemügyre vegye az erdőt, amit eddig nem látott a fától. Hogy időről időre képes önvizsgálatot tartani, és igenis kételkedni a saját döntéseiben vagy eszközeiben.
Arrogáns dolog mindig önmagunkat helyezni előtérbe. És…nem kifizetődő…már hosszú távon, persze.




6 megjegyzés:

vero írta...

"És meg kell állapítanom, hogy az előnyös helyzetben lévő emberek előszeretettel viselkednek úgy, mintha lenne bármi közük a helyzetükhöz, és a legtöbbször teszik ezt pont úgy, hogy a hátrányos helyzetben lévőket magukat teszik felelőssé a helyzetük hátrányosságáért. Mert ha ő tehet arról, hogy szerencsétlen, akkor ugye ő, a szerencsés, csakis azért lehet az, mert zseniális. Hogy mindez az egész katyvasz hova vezet….nem tudom.
"

Esküszöm szinte szó szerint ezt mondtam pár napja a Lacinak, aki erre csak annyit mondott:
Ja, és nézz meg pár olyat, aki 10-1 éve volt ebben a (természetesen saját zsenialitásának köszönhető) szrencsés helyzetben!
Mennyire igaza van!
Én is azt gondolom az igazi érték az, amiért megküzdünk, nem az, amibe belepottyanunk, és csak kevesen vannak akik a szerencsés helyzetüket kőkemény (csakis lelki és fizikai) munkával fenn tudják tartani...
Nekik kívánok minden jót, akik pedig fetrengenek a kapottban, azoknak pedig kívánok bölcsességet, hogy felismerjék ezt.
(Bár bosszantó, tényleg, amikor nagyarccal büszkélkednek, ahelyett hogy inkább hálát adnának :SSSS )

buddy írta...

:DDDD
Akkor egy húron pendültünk :-)

Különben is tuti így van, mert egyszerre két ilyen kristálytiszta elme nem tévedhet :DD

vero írta...

:DDDD

István írta...

Van egy "ismerősöm", aki egy eltartási szerz. következtében "előnyös helyzetbe" került.
Az illető alapiskolát végzett, burkoló, felesége kisegítő...
A változás eredményeként a lakásukat megvette az egyik fiának, majd az ölükbe hullott másikat- fennen hangoztatva, hogy vettem az egyiknek, hát veszek a másiknak is- is megvette. Oszt még maguknak is egy házat ott, ahol a gyökereik vannak, Szabolcsban.

Azt is bizonygatja emellett, hogy ő biza' kitanítatta a gyerekeit. Igaz. Az egyik gyorstalpalót végzett, a másik nehány hetes burkoló "iskolát".

Mindezzel nem is lenne baj. A baj nálam ott kezdődött, amikor az ismerősömről, és természetesen a családjáról is olyan sajátságos gőg és megfelelő szókincs hiányában fura testbeszéddel kiegészített gőg kezdett kisugározni, hogy látjátok ti többiek, pupákok, így kell ezt csinálni. Mert mi ugye okosak, szépek, fineszesek vagyunk és így kell élni a világot.

Ezt csupán azért hoztam ide "támogatásként", hogy a "jelenség" annál borzasztóbb, ha ilyen mérhetetlen primitívséggel párosul.
Ennek azért komoly üzenetértéke is van. Ugyanis a kisgyerekek ebből csak azt látják/adott esetben/, hogy ezeknek és az ilyeneknek van, nekünk miért nincs?

buddy írta...

István, teljesen tipikus sajnos, amit írtál :-(
Azt hiszem, hogy a legfontosabb ebben az egészben az, amit Te is kihangsúlyoztál, hogy ebből a gyerekek mit szűrnek le. Erre kell odafigyelni, mást nem tudunk csinálni. És továbbra is a szellemi tőkére koncentrálni, mert az az egy, ami igazi érték. A bölcsességet ugyanis nem lehet megvenni vagy megörökölni pl.a gazdag nagynéni halálával.
Köszönöm a támogatást :)

buddy írta...

...Ja, és akkor már három kristálytiszta elme gondolja ugyanúgy...ez akkor már axióma lesz :))