2022. február 25., péntek

Olaj ára

 Az eddigi ír lakásainkban csak olajfűtéssel lehet(ett) fűteni. Az öregebb/illetve a saját használatra épített házakban van kályha is, rendszerint a konyhában, ebben fával, szénnel lehet fűteni és akár a házat vagy pl a lenti részt ki lehet ezzel fűteni. A városi házakban van vezetékes gáz, de a mi környékünkön csak keveseknek van gáztartály a kertjében, még az olajtartálynál is macerásabb.
Kerozin vagy HTO mindig olcsóbb kicsit, mint a dízel üzemanyag. 
2020 szeptemberében vettünk 1000 litert, ami decemberig kitart. Akkor 44 cent volt litere, tavaly, 2021 szeptemberében már 76-77 cent volt litere.. (egyrészt a tartály katasztrófánk óta nem rendelünk nagy mennyiséget, másrészt az árak elszabadulása miatt igencsak megszaporodott az olaj lopás. Mivel lezárni röhejesen nem lehet a tartály, illetve egy szar műanyag az egész, a tolvajoknak semmiből nem tart ellopni. ) 
Idén januárban már a 90 centet kongatta a literenkénti ára a HTO-nak, de a tegnap, az ukrán-orosz háború miatt úgy elszálltak az árak, hogy csak pislogunk.. jövő hétre volt betervezve még kb 300 liter olaj vásárlás. Tegnap reggeli ára €315 volt, esti €320, hajnali €330 (ekkor úgy döntöttünk, hogy bassza+ , inkább most megvesszük.. és milyen jól tettük, délre ugyanez a mennyiség már €350 lett..)
Ezzel megpróbáljuk befejezni az idei fűtési szezont, de ha ez így marad, valami alternatív megoldást kell kitalálnunk a jövő évi szezonra, a 116 cent/liter brutálisan sok. 
A benzin amúgy €1.81 nálunk. Nem is nagyon járunk kirándulgatni. 

1 megjegyzés:

Lazac írta...

Igen, sajnos ha valahol háború van, az mindig kihat a gazdaságra is, a tőzsdén zuhannak vagy épp az egekig emelkednek az árak. Én is tegnap teletankoltam az autóm, igyekszem betárazni tartós cuccokból, és nem tudom hol lesz ennek a vége. :(