2022. február 15., kedd

Okos bojler és a Dudley meg a Eunice

 Szeptemberben kötöttem szerződést az áramszolgáltatóval, hogy újabb 2 év aláírásért cserébe kapunk egy okos fűtőszálat a bojlerbe. Meg is volt az időpontunk, pont mielőtt Bp-re mentünk, de lemondták, hogy nincs nekik raktáron.. azóta párszor felhívtam őket, de hol a brexit, hol a covid, hol karácsonyra hivatkozva elhajtottak.
Erre minap kaptam egy hívást, hogy akkor ma jönne a szaki. Hisszük, ha látjuk, de persze.
Azóta 2 smst is kaptam, hogy ne felejtkezzek meg róla, illetve tegnap még felhívtak az ESB-től, hogy akkor jön a pasas. (Amúgy nem tudom, hogy ez ír szokás-e vagy sem, de az x szolgáltató cég felhív a telefonszámomon, majd gyors bemutatkozás után felszólítanak, hogy igazoljam magamat, adjam meg a nevemet, címemet -esetleg a telefonszámot is- eleinte próbálkoztam, hogy izé.. te hívtál, te akarsz valamit tőlem..de csak az értetlenkedés van, úgyhogy beadtam a derekamat és mondom, amit hallani akar, hogy haladjunk)
És tényleg, kijött, bekötötte. 
Ami miatt belementünk ebbe az okos cuccba, az semmi más, minthogy igazán tudjuk kontrollálni a meleg víz fogyasztásunkat.
Hogy lesz nálunk meleg víz?
Van egy bojler a bojlerszekrényben, alias hot press 😅 ez a felső szinten van, egy ajtó mögött. A bojlerben egy bazi nagy fűtőszál van, ennek van egy kapcsolója. Ha felnyomod előbb-utóbb lesz melegvized, ha nem nyomod fel, akkor nincs. Télen, ha megy a fűtés, akkor valamennyire a bojler vize is felmelegszik. De a jóisten se tudja, hogy mennyire meleg, elég-e egy tusolásra vagy sem.. próbacseresznye alapon meg lehet reszkírozni, max elmegy a melegvíz a tusolás végére. 
Mi úgy szoktuk, hogy ha fürdenénk, előtte 30-40 perccel korábban felnyomjuk a bojlert és addig fel van nyomva, míg mindenki le nem fürdött. (Persze van egy ún electric shower nevű tusolónk is, Jancsi szobájához tartozik, de azt télen nem a leggazdaságosabb használni, mert ingadozik mindenre is a meleg víz, pl ha vki lehúzza a wct a házban vagy a mosógép megy és tölti magát vízzel kb egy percre csak jéghideget nyomat.. szóval erősen anyázós) Maga a felnyomás az meg úgy működik, hogy vagy felüvöltök, hogy xy lécci nyomd fel a bojlert vagy felmegyek magamnak és felnyomom.
És mivel olyan brutálisan elszállt a villany ára, hogy minden spórolásunk ellenére is több a villanyszámlánk, mint, amikor 8an laktunk itthon, meg akarjuk fogni a felesleges fogyasztást.
Ezen a cuccon most látjuk, hogy mennyi meleg víz van a bojlerben, be lehet állítani, hogy melegítse fel 75%-osra, ha azt elérte, lekapcsol, plusz mindezt akár a kocsiban ülve, hazafelé jőve, “felnyomjuk” a bojlert. Be lehet programozni is, és nyomon lehet követni a “history”-ban, hogy mennyit ment, mennyi volt a tényleges fogyasztásunk.
Most pl már látjuk, hogy mikor 35%-on volt, majd ment a fűtés kb egy órát és felment 48%-ra. Vagy pl 51%-on volt, Alan letusolt, úgy lett 47%-os.
Na, elleszünk ezzel most egy darabig, az tuti. 





Közben meg viszonylagos viharmentes napok után most rögtön kettő jön, a Dudley meg az Eunice. A Dudli holnap éri el az országot, az E betűs meg pénteken, az előrejelzések szerint a pénteki lesz a durvább, ami szinte letarolja az egész országot. Remélem, hogy nem lesz komoly fennakadás illetve áramszünet, szülinapoznánk a hétvégén, mindenki jön haza. 

4 megjegyzés:

Lazac írta...

Ó bakker, csillapodik a kovix, erre jönnek a viharok? Mindig szarik valamit az ördög. Én még emlékszem az electric showerre, a másik házatokból, soha még olyant nem láttam addig, meg azóta sem. :)
Jó ez az okos cucc, így tényleg lehet kontrollálni az esetleges túlfogyasztást.

Verus írta...

Bízom benne, hogy nem lesz nagy gond a viharokkal, a múltkori vörös riasztásnál sem volt szerencsére nagyobb baj, pár órát nem volt áram, és csak a tengerparti utak voltak járhatatlanok egy ideig.
Az electric showert én is csak itt és az angoloknál láttam eddig, (meg ebben a házunkban lévő wc lehúzókart.. és a külön csapokat már ne is említsem.. lol )

Agyrágóbogár írta...

Nagyon modern :D Jók ezek az okos cuccok. Mi egy sima okos konektorral oldottuk meg a bojler ügyet amit appal lehet kezelni. Nálunk az áram 2 féle árban jön, olcsóbb meg drágább, így a bojler csak olcsó időben kapcsol be.

Verus írta...

Az is tök jó megoldás, bevallom, nagyon tetszik.