2022. december 10., szombat

Big freeze

 Betört a sarkvidéki hideg, a 2018-as “Beast from the East” óta most mérjük a leghidegebbeket, ma reggel nyolckor is majdnem mínusz 6 fok volt.
Hangulatos nagyon, az illatok is igazi téliesek, így Karácsony előtt meg extrán feltuningolja az embert, a napi kutya sétáltatást azonban napközben ejtjük meg a mínusz 1-2-ben, féltve Larsie tappancsát.  








Persze ez extra fűtést is hoz magával, így most 400 liter olajat vettünk, a havi 300-hoz képest, kicsit olcsóbb most a fűtőolaj “csak” €465 volt. Ezzel január elejéig elleszünk, remélhetőleg. Visszább vettük amúgy is a fűtést a mindennapokban, de ilyen hidegben nem akarom, hogy bki is megbetegedjen.

Jancsi amúgy elkapta a most belobbant streptococcus A fertőzést, nagyon sok gyerek, fiatal felnőtt lett beteg. Jancsinak közel 39 fokos láza volt, égő, vörös torka, nyelni sem bírt..szerencsére már jobban van, már Németországban karácsonyozik Kacivel. Együtt jönnek haza majd 19.-én.
Jancsinak is és Marcinak is befejeződött az első szemeszter. Jancsinak most nem lesznek vizsgái, mert a diplomamunkáján kell dolgoznia, Marcinak meg a jövő héten lesz 3 vizsgája és utána január közepéig szünet.
Marcit amúgy nemrég értesítették, hogy a nagyszerű érettségi eredménye miatt vmi díjat fog kapni az egyetemtől (Kari is kapott ilyet) plusz egy könyvutalványt €150 értékben.
Beninek is a jövő héten lesznek a karácsonyi vizsgái, aztán mindjárt itt van neki is a téli szünet. 
Mielőtt elutaztunk Szófiába, volt egy nemzetközi nap a suliban. A gimi is részt vesz a középiskolások Erasmus programjában, ami annyit tesz, h 5 ország középsulija időnként közös online tanórát tartanak, illetve meglátogatják egymást. Erre a látogatásra készült a suli, és minden nem ír gyereket megkértek, hogy hozzon vmi speckó sütit. Én, mivel másnap hajnalban utaztunk, egy gyors kakaós csigát dobtam össze, kész leveles tésztából. 
Illetve Benit felkérte a tanár, hogy tartson beszédet. Arról beszélt, hogy miért jöttünk ki, mi motivált minket, illetve ő hogyan érzi magát. Azt mondta, hogy meghatotta a tanárnőt a sztorink. Sokszor eszembe jut, hogy ha nem jöttünk volna el, most mi lenne velünk, hol lennénk.. 


Beni úgy döntött, hogy kicsit szünetelteti a cserkészkedést. Nem érzi most magában a csít, hogy odajárjon. Ki akart lépni teljesen, de azt javasoltuk neki, hogy tavaszig szüneteltesse, és majd akkor meglátja.

Karácsonyra készülődünk, apránként, de azt hiszem megvettünk minden ajándékot. Itt is jócskán visszavágtuk a költést, egymásnak pl nem is veszünk idén semmit, semmi karácsonyi übercuki dolgot (dísz, biszbasz.. mittomén) nem vettem, az egyik ablakfény meghalt, így 13-14 év után, nem vettem helyette másikat, jó lesz az, ami van; a konyhai koszorú fénye is elhalálozott, azt is sk megoldottuk. Ez van. 
A lényeg amúgy is az, hogy végre megint együtt lesz a család, ez a legfontosabb.
Ezek a képek még a múlt héten készültek, mikor feldíszítettük a fát, meg a lakást. Larsienak persze bérelt helye van a fa alatt. 






3 megjegyzés:

Lazac írta...

A lényeg az amit írtál, legyetek együtt, a nagy család, örömben, boldogan, egészségesen. Ez a legfontosabb. ♥♥ Annyiszor eszembe juttok amúgy, főleg amikor olvaslak, a gyerekek alakulásáról, hogy mennyire jó döntést hoztatok akkor, amikor elindultatok. Igaz a jövő még félelmetes volt, mert ismeretlen, de mégis a lehető legjobb volt ami történt. ♥♥ Ha más nem is bizonyítja, mint a gyerekek alakulása, mert arra igazán nagyon büszkék lehettek, meg persze ők is, de az alap az nagyon fontos. ♥ Ide is jön a hideg, amúgy már holnaptól, mínuszok lesznek. De sebaj, már régen nem volt ilyen, legalább nem lesz sár, mint most. Tegnap is egész nap szakadt az eső, kétszer áztam sz*rrá. :)

Verus írta...

Köszi Lazac, abszolút így van!
Jaj, emlékszem, mikor leköltöztünk V-re, október volt, eskü, hogy decemberig csak az eső esett.. és hogy utáltam mindent is akkor.. azt a sarat.. 😩
Olvasom, hogy már itt-ott káosz van Mo-on, a hó miatt, felétek mi a helyzet?

Lazac írta...

Nálunk még nincs hó, a Mecsekig jutott, egyelőre. :) De minden évben így van, felkészülünk a télre, aztán, ha esik, kialakul a káosz. :)