2021. május 23., vasárnap

Ardmore Cliff Walk

 Meghallgattatott a rinyám és egy napra jó idő lett. Szombat reggel ragyogó napsütésre ébredtünk, úgyhogy kivágtuk a fiúkat az ágyból, lefőztünk kávét és míg a srácok magukhoz tértek, Alan megcsinálta a kókuszgolyókat, amit aznapra tervezett, hogy legyen süti is a kávé mellé. 😊
Ezt a cliff walk-ot már januárban kinéztem, hogy majd egyszer elmehetnénk ide.. menetközben kiderült, hogy Jancsi is erről a helyről beszélt tavaly, merthogy itt van egy hajóroncs(maradvány) amit meg akart már nézni. 
Egy a lényeg, hogy elmentünk és nagyon jó kis napunk volt.
A tripadvisoron olvastam, hogy ne a tömeggel egy irányba induljon el az ember, mert nem lesz így annyira durván emelkedő az út, plusz sokkal szebb a kilátás. 
Így tettünk és szerintem jól tettük.
A kisvároson, (amit St Declan alapított, ő hozta és terjesztette el ezen a déli részen a keresztény hitet) keresztül mentünk, a régi monostor felé. 

Ez a városka dombjának a tetején van, itt van St Declan nyughelye is. A monostor kisebb részét már a 9.-10 században megépítették, a katedrális többi részét, ami 30 m magas volt, a 12. században. Mellé egy körtornyot is építettek, ami az egyik legrégebbi körtorony Írországban és amelyik a legjobb állapotban is van. 
A katedrális falán még láthatóak a régi kőfaragások, egy nagyon korai ábrázolása a hárfának (Írország nemzeti jelképe), és bibliai történetek is megjelennek, pl Ádám és Éva az almafa mellett.







Innen kisétáltunk a városból, el a GAA pálya mellett, ki a tengerpartig. A sétaútvonalat ez a kis St Declan figura jelzi végig:



 
Az idő csodaszép volt, több helyen megálltunk, leültünk, sütiztünk, kávéztunk és élveztük a látványt: 













Majd elértük a Ram Head-et, itt két megfigyelő pont is található, az egyik egy torony, amit a napóleoni háború alatt építettek és innen figyelték a tengert, hogy jön-e a francia hadsereg megszállni Írországot..




Ezt pedig a II. Világháború alatt használták, innen kémlelték a tengert.

Ma bálna megfigyelő helyként működik, itt vezetik, hogy milyen bálnákat láttak itt és mikor. 

Amúgy mi csomó fókát láttunk. (A telefonnal őket lefotózni nem egyszerű,  nem vittünk fényképezőt)




Majd elértük a hajóroncsot, egy Samson nevű daruhajót ért baleset 1987-ben, azóta itt rohad, (sok másikkal együtt, de ennek a daru része az, ami kilátszik a tengerből és kiváló merülőpont lett a búvároknak).


Aztán ahogy ereszkedtünk lefelé a város felé, elértünk a St Declan kútjához és templom romjaihoz.
Beni szerint büdös kút volt, olyan gyógylápvíz-szagú.






Itt már a városba vissza is értünk, a Cliff hotelnél (ami nem nyithatott még ki, majd június elejétől, de kint van egy airstream lakókocsi, ahonnan kávét, szendvicset lehet venni.. csak halkan jegyzem meg, hogy egy airstream b*ott drága, depláne egy ilyen bisztrókocsi, ez alaphangon €120000. Ránéztem itthon, hogy mennyi egy éjszaka itt ebben a hotelben.. már csak szeptemberre találtam, potom €600 egy éjszaka 2 főnek..) 



St Declan emlékműve

A srácok még guberáltak a parton, meg kacsáztak a kövekkel, majd fagyiztunk is egyet a városban, meg jól süttettük magunkat a nappal.

St Declan köve





2 megjegyzés:

Lazac írta...

Ó de szuper egy nap volt ez! Csodásak a képek és a táj is, minden nagyon, nagyon klassz. A kedvenc képem az, amelyiken egy ablaknyílásból fotóztad Alant, aki a padon ül. :) Meg a kókuszgolyós, meg a 3 gyerekes a madarakkal, meg Te ahogy mosolyogva felnézel, meg az összes. :D:D:D:D

Verus írta...

Köszi Lazac! 😘💝
Tényleg klassz nap volt, megyünk ide majd többször is szerintem.