2013. április 12., péntek

mindennapi locsogás

A héten elkezdődött a suli, és azt hittem, hogy nem is lesz több szünetük a fiúknak, de most néztem a suli honlapján, hogy a májusi bank holiday-kor kapnak egy teljes hét szünetet. Június 28.-án lesz az utolsó napjuk. Elrohant ez az egy tanév is... 

Beni osztálya a jövő héten kezdi az úszást, 9 héten át fognak járni. Először nagyon örült, mert végre ő is fog menni, nem csak Jancsi és Marci.. de aztán rájött, hogy ő bizony nem tud úszni.. és akkor már el volt keskenyedve, nem is akar menni - mondta. Persze meggyőztük, hogy azért fog odajárni, hogy megtanuljon úszni. :)

Végre valahára kitakarították a kandallónkat*, így ma megint össznépi csövezést tartunk a fiúk örömére a nappaliban. 
*pár hete észrevettük, hogy áll a füst a nappaliban, így azóta nem gyújtottunk be. A kéménytisztítás a tulajok dolga és kötelessége: a tisztítás hiányából eredő tűzkárokért komoly pénzt elkérnek a tűzoltók. Pl. Maggie, a kollégám kéménye kigyulladt a lerakódott széntől, a tűzoltók 600 eurós számlát nyújtottak be a tulajának.
De nálunk van ez a fura helyzet, hogy ugyan a tanács felel sok mindenért, de a lakás fő dolgainak karbantartásáért a tulaj a felelős.
A kisfürdőben a zuhanyt is ki kell cserélnie a parasztnak a tulajnak, egy hete várunk rá..

Marci ma azzal jött haza, hogy tudjuk-e, hogy ő egy genius.. :D Hát persze, hogy tudtuk, a mi fiunk.. LOL Viccen kívül: hétfőtől a 4.-es matekot fogja tanulni. 

Jancsink furán kamaszodik: rendszerető lett. Komolyan.. Tomi szörnyű szobája után, teljesen meglepő, hogy ő olyan kis nett. Hiába na: ahány gyerek, annyiféle.

Hannusnak befejeződött az egyetem, már "csak" a vizsgái vannak hátra. Addig kaptak 4 hét felkészülési időt. Április 29-től május 15-ig tartanak a vizsgái, aztán hawaii késő szeptemberig. :D
A következő évben ezt a két modult kötelező felvennie: 

  • Japán művészete, 
  • Művészet és politika Dél-Ázsiában: a mogul és a brit birodalom

 A választott pedig ez, a 19. és 20. századi építészet témakörben: Művészet Franciaországban 1850-1900
A nyárra (júniustól) hazaköltözik, és innen fog bejárni dolgozni. Damo elmegy ugyanis 6 hónapra Madridba, az európai NASA-nal kapott gyakornoki állást. (ő asztrofizikát tanul a Trinity-n).

A hétvégén Tomi részt vett egy workshopon: egy ex-bajnok gátfutó tartotta, nagyon élvezte, lehet, hogy ezt is felveszi az 1500 m-es futás mellé. Vasárnap pedig egy országos nyílt nap keretében megtartott versenyen 2 bronz- és egy ezüstérmet hozott haza. (kalapácsvetés, gerelyhajítás és magasugrás). 
Amúgy alapvetően eléggé egyhangúan telnek a napjai: tanul-érettségire, eszik-alszik-edz-suliba megy.. És péntekenként elmegy 2-3 órára biliárdozni.

Kari készül a TY-ra, idei újdonság: már most le kell előlegeznünk. (basszus, ilyenkor tudunk nagyon kiakadni.. mert ugyan számoltunk az 500 eurós költséggel, de nem úgy, hgy a felét most, a másik felét szeptemberben..) Aztán kapni fog oltást.. nagyon sok kanyarós lett az elmúlt években itt is és Angliában is, így most a kamaszoknál csináltak egy felmérést, hogy ki kapta meg mindkét MMR-t és ki nem.. Nem kötelező, csak ajánlott. De ha elfelejtette a szülő, h mennyit is kapott a gyereke, akkor is kérheti az újraoltást. Kari csak a 15 hónapost kapta meg, mivel a magyar és az ír oltási rendszer más, így neki kimaradt a 11 éves kori kanyaró újraoltása. 
E kapcsán fel kell majd keresnem a háziorvost, vagy a védőnőt, hogy a kissrácok oltásait egyeztessük. 

Nemrég a mosógépünk durván hangos lett, tök csapágyas hangja volt.. előkerestük a blokkot, májusban lesz egy éve, hogy vettük.. Felhívtuk az argost, hogy ez van.. mondták, hogy másnap vigyük vissza, és adnak egy másikat. 
Persze jól felvérteztük magunkat mindenféle "bizonyítékkal", magyar tapasztalataink vannak na .
És döbbenet: de odamentünk -az a csaj fogadott, akivel előző nap beszéltünk.. adott egy új blokkot- és kicserélték a gépet.

A kezemről leszedtem a rögzítést, így gyógyultnak nyilvánítottam magamat. 
Hurrá szabad hétvége. :D


3 megjegyzés:

verbena írta...

Ági, a TY a "transition year" rövidítése, azaz átmeneti év. A gimi 2 ciklusból áll: a junior cycle és a senior cycle. Az első 3 éves, ennek a végén még van egy állami vizsga (ezt csinálja idén Kari), de 2014-től megszűnik, pénzspórolás miatt, és csak évvégi vizsgák lesznek, amiket helyben javítanak.
A junior cycle az 5. és a 6. év. A negyedik az átmeneti év, ami -mivel költségtérítéses- kihagyható. A TY-ban nincs osztályzás, és de minden tantárgyat tanulnak, hogy sikeresebben meghozhassák azt a döntést, hogy mit is szeretnének majd a senior cycle-ben tanulni, amik egyben az érettségi tantárgyai lesznek. Aztán 2x1 hetes work-experience-en is részt vesznek, ez az évfolyam készíti el minden évben a muscal díszleteit, és a year-book-ot. Mindezek mellett olyan extra dolgokat kapnak, amik a normál tantervbe nem fér bele: 3 napos kalandtábor, bodhrán készítés, külféle projektek, kirándulások.
Tomi kihagyta, mert a barátai sem csinálták, de Hannus ezzel kezdte az ír oktatási rendszert.
itt van egy régi bejegyzés

verbena írta...

Áhhh, csak megzavartak a srácok Ági.. a SENIOR cycle az 5. és 6. év.. :D
Az még kimaradt, hogy természetesen nagy pénz az 500 euró mindenkinek, így ezért nem kötelező.. ezért fordulhatott az elő, hogy Damo pl. 17 évesen érettségizett és az egyetem első évében lett 18.

verbena írta...

Nekem ez jobban tetszik... :D