2013. április 30., kedd

Lietuvių pamoka

Mivel a múltkor megjártuk a magyar bolttal, így visszatértünk a jól bevált litvánhoz, ha egy kis kelet-európai ízeket szeretnénk enni. A tulaj litván, de a termékeik 80%-a lengyel, de van orosz is.. (moloko :P )
Pl. így lett szombaton paradicsomleves-betűtésztával :D
Ugyan lehet kapni gyermelyit is nála (a magyar boltos pár hete kitett ide egy-két magyar élelmiszert), de a fél kiló €2.50, csakúgy, mint a magyar tarhonya.
Ahogy szédelegtünk a boltban, a lengyel tésztáknál kiszúrtuk, hogy van durum tarhonyájuk €0.94 -ért -jött is velünk vagy 2 csomag, és ugyanennyiért betűtésztájuk...

Ma székelykáposztát terveztünk, így a füstölt húsért, savkápért és a tejfölért mentünk, aztán ahogy ott válogattunk, Alan kiszúrt egy konzervet...szerinte sóska. 
OK, próbáljuk meg... hátha. (ja, mert nagyon sok dolgon nincs angol cimke, és az eladónő nem beszél angolul, így a  komoly lengyel  nyelvtudásunkra -muhhahha- támaszkodunk általában, a litvánt meg még fejlesztjük...)
Első lépések: 

  • rugstyne - sóska 
  • druska - só 

Amiért az utóbbi fontos.. a konzerv 3 g sót tartalmazott, 100 g-onként.. rohadt  sós .. volt vele dolgom, mert passzíroznom kellett vagy 2szer, meg pépesíteni, és jó sok cukrot belefőzni, de mivel 5 éve nem ettünk sóskát.. megérte. :D



Ez meg csak úgy jött, mert szeretem.. így hát holnap vadas lesz, knédlivel. :D 



Nincsenek megjegyzések: