2011. március 24., csütörtök

ubi bene ibi patria

Rengetegen reagáltak/reagálnak erre, mert igen provokatív. A forrás egy .org-os webcím, ahol egy keresztény beállítottságú párt 10 pontba szedi, miért kellene a külföldön élő magyaroknak hazamenniük. A szándékot egyébként üdvözlöm, de szigorúan csak, mint szándék.
Máshogy nem gondolkodhatok, ha egyszer eljöttem Magyarországról, és azóta sem mentem vissza. Sokszor emlegettük már a magyarságunkat így vagy úgy itt a blogon is. Hiszem hogy a magyarságtudat földrajzi pozíciótól független valami, és azt is hiszem, hogy intellektusonként szubjektív. Erről ennyit....Ami viszont nálam kiverte a biztosítékot, az már megint nem a mi, hanem a hogyan. Ennyire gagyi, erőtlen, komolytalan, demagóg, idétlen érveket....keresve sem találhattak volna. Lássuk:

10. Versenyképes, egykulcsos adó

2011. január 1-től Magyarországon 16% a személyi jövödelemadó kulcsa.
Ez még európai uniós viszonylatban is nagyon alacsony adókulcs.

Hát kérem. Mindig szerettem a számokat...a jövedelem lenne a lényeg, nem a jövedelemadó. Addig, amíg ugyanaz a munka, ugyanúgy elvégezve ötödannyit ér, mint azokon a helyeken, ahonnan vissza hívják a magyarokat, addig kit érdekel a bruttó-nettó arány? Nem az adó versenyképessé tételével kellene foglalkozni, hanem a jövedelmek versenyképességével.


9. A „magyar álom” - szabad pálya az új ötleteknek

Az
„amerikai álom” korszaka véget ért. Az Egyesült Államokban és
Nyugat-Európában a piacok beteltek, és nagy ritkán, egy-két új cégnek
sikerül betörnie a nagyok közé. Míg Magyarországon érdemes az ötleteidet
saját vállalkozással kamatoztatni, addig nyugaton nincs más
lehetőséged, mint multiknál elhelyezkedni.

Mondják ezt úgy, hogy az elmúlt 15 évben másról szem szólt a magyar gazdaság, hogy a multik seggét nyalta az állam, olyan címen, hogy kell a tőke...és sorra mentek tönkre a magyar vállalkozók (beleértve minket is), mert nem vehették fel a versenyt az öt év adómentességgel, ami minden külföldi befektetőnek járt. Ami a magyar kisvállalkozónak járhat, az maximum a pofája. Ami a magyar állam kisvállalkozókhoz fűződő attitűdjét kiválóan leírja, azok leginkább ezek a szavak: követelés, határidő, adóbevallás, büntetés, szankció, ellenőrzés. Jövedelemadó, forgalmi adó, nyereségadó. Ezerszám fulladtak meg a vállalkozók, és mehettek éhbérért állásért kuncsorogni ahhoz a külföldi tulajdonú, Magyarországon ténykedő multikhoz, akiknek köszönhették a saját csődjüket. Magyarországon. Nem Amerikában.

8. Túró Rudi

Mondj egy másik országot, ahol rájöttek arra,
hogy milyen finom a tehéntúró csokoládéborítással...

Szánalmas. Ez annyira az, hogy ki sem fejtem bővebben.


7. Budapest - multikultibb, mint gondolnád

A hazatérők közül többen felfedezték már, hogy a nyugati országok szokásai, ételei (miegymás)
kis keresés után mind megtalálhatók Magyarország fővárosában. Ugyanez nem mondható el fordítva.

Ühüm. Tehát azért kellene visszamenni Magyarországra, mert már megvehetem magamnak mondjuk az after eight-et, amire rákaptam a túró rudi helyett? Mintha pöttynyi képzavar lenne...


6. Aranyat érő nyelvtudás

A magyarok sajnos nem gyakran beszélnek felsőfokon idegen nyelveket.
A te külföldön megszerzett nyelvtudásod ezért aranyat érhet, ha el szeretnél helyezkedni.

A nyelvtudás. Ami nélkül általában az ember nem indul el külföldre. És amit már a kezdetektől azért tanulunk, hogy érvényesülhessünk külföldön, ha úgy alakul. Hogy mit ér Magyarországon a nyelvtudásom...garmadával tolonganak a munkanélküli többdiplomás, több nyelvet beszélő emberek. És nem az a király a faluban, aki 4 nyelven beszél felsőfokon, és bölcsészdiplomája van, hanem a vizespista, akinek olyan kecója van, meg olyan verdája, hogy mindenki irigyli. Igaz, helyesen írni vagy beszélni nem tud.


5. Olcsóbb egészségügyi ellátás

OK, nincs minden kórházban plazmatévé.
Viszont az orvosok értik a dolgukat, és egy rendelés nem kerül 80 euróba.

Magyarországon, amikor egy vírusos megfázásba belefutottunk, átlagosan húszezer forintja bánta a családi büdzsének. Itt ugyanez nem kerül semmibe. Hagyjuk, milyen alapon, kinek mi jár. Ezek tények. Számok. A nagy válság, a megszorítások hatására ez változott, most már receptenként egy eurót kell fizetni. Nemrég lettünk túl egy betegeskedős időszakon. Torokfájás, fejfájás, orrdugulás. Egy euró. Ennyi volt a költség. De amikor Beni ujja vége leszakadt, szintén egy fillérbe nem került az orvosi ellátás, és a plasztikai sebész tökéletesen visszavarrta az ujjvéget, ráadásul felszívódó varratokkal. Mindez otthon pénzbe került volna (antibiotikumok, fájdalomcsillapítók), és mehettünk volna fájdalmas varratszedésre egy háromévessel.


4. Pörkölt nokedlivel, ropogós parasztkenyérrel és csalamádéval

...és egy kancsó egri bikavérrel.

Ez mind isteni, de megkapható bárhol a világon. Sőt, otthon is csak otthon elkészítve az igazi.

3. Szép lányok, helyes srácok, igazi barátok

Magyarországot még nem érintette meg a nemeket összemosó filozófiák szele.
Egy baráti beszélgetés során is sokkal jobban megértesz valakit, akivel egy kultúrkörből jöttél.

Ez talán a számomra legérthetetlenebb indok. Nemeket összemosó filozófiák...?!? Szép lányok, helyes srácok..?!? A szépség, a helyesség, az identitás....ezek nem országfüggő dolgok. Egyik sem.


2. Családbarát szociális rendszer

Csak egy példa: Magyarországon 3 év a gyes. Az Egyesült Államokban pár hét...
és az idén bevezetett családi adózásról még nem is beszéltünk.

A leghazugabb, a legálszentebb mind között. Azt, amit családbarátnak mernek nevezni. A GYES...? Aminek egyrészt a nevében is benne van, hogy segély, másrészt huszonezer forint egy hónapra? Komolyan ennyi? Hat gyerekes, komoly jövedelemmel, ingatlan tulajdonnal (nem résztulajdonnal) sosem rendelkezőként nem lehettem elég rászoruló az ún "szocpol"-ra. Csak néztük a tévében, hogy hány cigány vállalkozó élt vissza a lehetőséggel....nekem meg kedvesen mosolyogva közölte a 19-nél nem több bankos kis hölgy, hogy "-Öt gyerek? Ühüm....az annyi mint ...akkor olyan havi legalább 450ezer nettó jövedelemről kellene papír..." - mindez ahhoz az egymilliós hitelhez, ami nélkül nem vehettük volna fel a szocpolt....a szocpolt, ami első lakáshozjutási kedvezményként volt aposztrofálva, de azok nem kaphatták meg, akiknek nem volt ingatlantulajdonuk :-o Tíz meg tíz oldalon keresztül sorakoztak a kizáró tényezők, és hétpecsétes titok volt minden, egyszerűen képtelenség volt megszerezni egy példányt is erről a dokumentumról, ami pontosan körülírta ki és mikor kaphatja meg. Az egész csak píár volt, semmi több....csak máz, amit elmondhatnak pl. ezen a fórumon is, hogy milyen rettenetesen családbarát a magyar politika.


1. Az érzés...

amit akkor érzel, amikor a repülőablakból meglátod a kivilágított Budapestet, amit akkor érzel, amikor az olimpián meghallod a magyar himnuszt, amit akkor érzel,
amikor a Balaton fölött nézed a tűzijátékot


Miféle oldalra esett attitűd kell már ahhoz, hogy olyan embernek, aki elhagyta a szülőhazáját, annak minden érzelmi, lelki, anyagi, kulturális hozadékával együtt....átélte, megélte...annak akvirál az érzelmekről. Bassza meg, én tudom, milyen érzés eljönni a Balaton mellett úgy, hogy ki tudja, mikor látom újra. Én tudom, milyen, mikor az első nyári szellővel megérzi az ember a magyar vidék illatát. Én tudom, milyen összepakolni a kis szaros életedet, a kölykeidet, és hátat fordítani mindannak, ami eddig az élet volt. Mindennek. Az, aki ezt végig csinálta, az pontosan tudja, ismeri ezeket az érzéseket. Megéli időről időre. Nem kell rá emlékeztetni.


4 megjegyzés:

malyvacsiga írta...

Ezt jól összefoglaltad. Tényleg úgy örülök, hogy nektek ilyen jól sikerült, nagyon sok munkátok van benne.

Jovi írta...

Buddy, komolyan, ezt sokszorosítani kéne! Én pont ezeket éreztem, amikor olvastam a cikket, de ilyen klasszul csak Te tudtad megfogalmazni! Köszönöm.

Anazar írta...

A kivilagitott Budapest valoban szep latvany, de miutan leszallunk fel ora sem telik el es mar vissza szeretnek szallni arra a gepre ami hazahozott. Az orvosi ellatas viszont nem mindenkinek 1 juro, chicken pox-szal GP-nel jarva 60 juro volt, hogy rabolintott, igen, chicken pox, majd 45 juro volt a gyogyszer, amikbol egyharmadot fizetett vissza a havi 55 juroba kerulo magambiztosito ;-) A top 10 hazakoltozos szandek(a) tenyleg jo, de az indokok gagyik.

verbena írta...

Jaja Azanar, persze, az orvos itt drága: vizitdíj és kórházi napidíj. De, mint írta is Buddy, nekünk van med.cardunk, így a mi esetünkben tényleg 1 euró/recept. Szóval szigorúan minket nézve: ezzel nem tudnak az ifjúKDMP-sek hazacsábítani. :)
De tudom, nem mi vagyunk a célközönség.. LOL LOL