2018. október 12., péntek

Túró Rudi

Nem vagyok sem gazdasági elemző, sem termelési szakértő....de....az a tény, hogy itt Írországban is lehet túró rudit vásárolni, az elgondolkodtat. Mert persze örülök neki, hiszen mindannyian nagyon szeretjük....de felvet bennem néhány kérdést, gazdasági-pénzügyi-kereskedelmi vonalon. Például hogy lehet, hogy 59 centbe kerül az 5 db...? Jelenleg a forint árfolyama 325 (mondjuk azanyja:-o nem hittem hogy ennyi), tehát 192 forint a csomag édesség. Magyarországon amikor vagyunk, gyakran veszünk, és bátran kijelenthetem, hogy a legolcsóbb helyen (Penny market, tesco), is ennél sokkal többe kerül. Most beütöttem az árukeresőbe, hogy pontosan ez a Mizo-fél túrórudi mennyibe kerül a legolcsóbb helyen...369 forint. 


Igen, adja magát a kérdés, hogy túlemelkedve azon, hogy a magyar édesség egy lengyel ruhába bújtatott márkacsoport tagjaként, angol névvel kerül a polcra Írországban, hogyan lehet az, hogy 2500 kilométerrel a gyártás helyétől csaknem fele annyiba kerül a termék, mint a saját országában, ahol folyik az előállítása. Nem hinném, hogy a Lidl ráfizet. Oké, értek annyit a kereskedelemhez, hogy felfogjam: nagy multikonszern nagy megrendelése esetén egyedi árat kaphat, amivel nyilván agyon is nyomja azokat a kiskereskedőket, akik a nekik fenntartott nagykereskedelmi áron juthatnának hozzá az adott termékhez. Ezt értem, bár nem értek egyet vele....de most nem ez a kérdés. Hanem inkább az, hogy akkor abból kiindulva, hogy ezen a terméken a Lidl kereskedelmi hasznán kívül még a szállítás költsége is ott van, akkor vajon mennyibe kerül a gyárnak a termék előállítása?

És vajon a Magyarországon fellelhető árak szerkezeti struktúrája vajon mit fedne fel? Vajon hány százaléka a fogyasztói árnak otthon az a mennyiség, ami konkrétan a termék előállításához kell? Vajon hol van a különbség?? Igen, a pick szalámi is olcsóbb németországban....tudom, mert hazafelé autózva mi is mindig ott vásárolunk be. Mert otthon drágább.

Ebből a kis csomag édességből sajnos elég sokminden kiderül az otthoni politikai-gazdasági helyzetről, és rámutat arra, hogy van baj bőven :-(

1 megjegyzés:

Lazac írta...

Szomorú de így van....nálunk nagyon nyugati árak vannak nagyon balkáni fizetéssel szemben. :(