2018. október 26., péntek

Kilcooley Abbey -Brandon point - Hook-head

Zs-ékkal 3 nap alatt igyekeztünk sokfelé eljutni, K - a barátnője- még sosem járt Írországban.
Elvitt Alan minket a Kilcooley Abbey-hez, amit bringázás közben talált. Itt van nem messze tőlünk, mégis én még csak most jártam ott először.

1182-ben alapították Jerpoint-i (co Kilkenny) szerzetesek. Szűz Máriának és Szent Benedeknek szánták az apátságot, és egy helyi földesúr ajándékozta nekik a területet.
1400-as években lerombolták, de az 1500űas években újjá építették, kapott egy tornyot és egy északi szárnyat is.
A romjaihoz egy privát területen keresztül lehet menni.















Brandon point: 
Rég jártunk erre, konkrétan 4 éve már.. Csodaszép, lélegzetelállító kilátás nyílik a sziklákról az Atlanti Óceánra. Így, ősszel, madár megfigyelésre is tökéletes hely, (csak nagyon szeles), láthat az ember akár puffint is. :D 
De mi csak juhokat láttunk. :)))







Hook-head:
SZtem a blogból kiderült már, hogy mik a kedvenc helyeink itt, Írországban.. hát ez az egyik.
De.. a világítótoronyba ezidáig nem mentünk fel..
Ez a világ legöregebb, ma is múködő világítótornya, több, mint 800 éve építtetett egy William Marshal nevű templomos lovag.
Vezetett túrával lehet feljutni, a mi túravezetőnk egy fiatalember volt, akinek az apja és a nagyapja voltak a torony utolsó karbantartói, mielőtt full automatikussá alakították át, 1977-ben. Mesélt arról, hogy milyen volt itt az élet régen, 16 férfi volt szolgálatban, éjjel-nappal. Volt időutazás is, hologrammal "odavetítették" a lovagot is :D fotózni lehetett, videózni tilos volt.







Kilátás a toronyból




K-nak mondtuk, hogy itt mindig vannak fókák, és nagyon bezsongott, hogy reméli, hogy most is fogunk látni.. és tényleg.. 









2 megjegyzés:

Lazac írta...

Olyan gyönyörű, csodálatos helyen éltek, hogy az ember szíve belefájdul! ♥♥♥

Verus írta...

<3 <3