2024. február 5., hétfő

Könyvek meg a “metime”

 Én a könyvekben is nagyon bírom a sorozatokat, és az idei évben illetve a tavaly évvégén sikerült beszereznem 3-at is a kedvenceimből, illetve a Frei könyvet is ha ideveszem, akkor 4-et. 

A Freit még karácsony alatt befejeztük mindketten Alannel, illetve azóta Marci is kiolvasta. (mindhármunknak tetszett.)
Tegnap fejeztem be a legújabb Ken Follett “katedrális” vagy “kingsbridge” könyvét, összességében nagyon tetszett, habár a vége “a béke” kicsit olyan “szorít a határidő, essünk túl rajta” érzete volt. 
Miközben zajlottak az események, 1700-as évek végén/1800-as évek elején, az egyik szereplőnőről írta, hogy mennyire nem volt pénze szénre és hogy spóroljanak, mindannyian együtt aludtak, hogy melegítsék egymást.. és erről eszembe jutott egy  nemrégi cikk, amiben egy helyi sportembert gyászoltak.. 40 alatti fiatalember, akit a testvére a gyászbeszédében is “little hot bottle”-nek hívott, mert hogy a gyerekkorukban telente együtt aludtak és a kis Jimmy volt a tesók melegítőpárnája. 
Ilyenkor újra és újra elkap a kultúrsokk. Mert nem arról van szó, hogy vmi putritelepen nevelkedett fel az a szerencsétlen, sőt igazából olyan szegénység, mint egy-egy magyar faluban van, az már szerintem ismeretlen a velem egykorú illetve nálam fiatalabb íreknél, csak az, hogy a házak szigetelése egy kalap fos, az újonnan épülők talán már megütik az európai sztenderdet. Az, hogy a mai 20 éveseknek is teljesen okés, hogy penész van a hálószobában, hiszen így nőttek fel. Én egész életemben nem fáztam annyit, mint itt, egy-egy szeles, téli napon, hiába fűtünk. Tavasszal is és ősszel is körbe kell meszelnem az ablakok körül, a szobák sarkait, mert penészesedik.. És az a fajta jóvanezúgyahogyvan hozzáállás annyira jelen van a mai napig, hogy elképesztő.

De vissza a könyvekre, elkezdtem a Csütörtöki nyomozóklub legújabb könyvét, nagyon bírom a kis nyugdíjasokat, plusz extra, hogy ahol van a nyugiotthon, azon a környéken sokat jártunk, arrafelé laknak Alan tesójáék.

Az azt követő pedig a legújabb Cormoran Strike könyv lesz, a legjobbat hagyom a végére, én nagyon bírom Rowling stílusát, alig bírom letenni a Cormoran regényeket.
És persze, hogy a BBC-s sorozatokat is megnézem, amiket egy-egy könyvből csináltak. 

Úgyhogy ez a jó oldala a hideg, téli napoknak, amikor úgyis be vagyunk kuckózva, olvashatok gondtalanul. :) 

2 megjegyzés:

Lazac írta...

Én is nagyon szeretek olvasni, nálam most DS a nyerő. Ne nevess ki, de eddig mégcsak nem is hallottam róla és most bele vagyok szeretve. :) Én ilyen romantikus bige vagyok amúgy, úgyhogy nekem az ő könyvei igazi csemegék. :)

Verus írta...

Jók az ő könyvei is, sok könyvét olvastam régebben én is.