2020. június 5., péntek

2-es fázis

11 hete, hogy szigorú szabályok közt élünk. Ma kihirdették a következő, enyhítő lépést. 
Az új szlogen: “Stay local, shop local, stay safe” 
A számok szépen alakulnak, a mi megyénkben volt, hogy egy hétig nem volt új eset. Volt már 2 nap, hogy senki sem hunyt el covid-ban, és a kórházakban/intenzíven is csökken a betegek száma. 
A hétfőtől életbe lépő szabályok jelentős változást hoznak a mi kis szürke hétköznapjainkba is, ui felülírták a lakhely elhagyási kilométer korlátozásokat és  az egész megyében szabadon közlekedhetünk (de jó, hogy a legnagyobb megyében élünk) és mivel megye határon is vagyunk, átmehetünk másik, szomszédos megyébe, de max 20 km-re a lakhelytől. 
(De sajnos ez még mindig azt jelenti, hogy Tomival továbbra sem találkozhatunk. )
A család már kinézett új, általunk fel nem fedezett, túracélpontokat. (Az meg, hogy hogyan férünk be a kocsiba, jó kérdés.. Majd sorsot húznak a nagy gyerekeink) 
Az, hogy minden bolt kinyithat szintén jó hír, (igaz, eszemben sincs elmenni shoppingolni, nekem nem ér annyit, hogy órákon át álljak sorban a Penneys előtt két pólóért meg egy zacskó zokniért) 
Aztán már 6, -nem egy háztartásban élő- ember találkozhat, és mostmár beltérben is, nem csak kint. 
Újra edzhetnek odakint a sportolók (max 15 ember) ha nincs testi kontaktus köztük és tartják a 2 métert egymás közt. 
A külföldi utazást még mindig nem tanácsolják és amúgyis 14 nap karantén azoknak, akik Írországba jönnek. (Ha hazajön vki külföldről, akkor is, nem csak a turistákra vonatkozik) 

Egy szó, mint száz, alakulunk, bízzunk benne, hogy nem lesznek hülyék az emberek, és képesek lesznek betartani a szabályokat. 

Tegnap estig 25142 ember betegedett meg és 1664-en haltak bele a betegségbe. 

5 megjegyzés:

Agyrágóbogár írta...

Ez a "Stay local, shop local, stay safe" szlogen olyan vonzó manapság, de én már nagyon unom... Egy nagyobb városban még működik, lehet más országokban is de nálunk a "local" az minimum 25km. Nincs egyetlen termelő sem, aki zöldséget árulna, nincs egy kis farm ahol csirkét vagy tojást lehetne venni. A piac = ugyanaz a cucc található meg ott mint a boltban, drágábban.

A nagy karantén alatt, elfogyott a papírom, az egyetlen lehetőség beszerezni az online rendelés volt. Nincs papír bolt, a legközelebbi 20km valamelyik szomszéd településen, de festékes bolt sincs, smirglit se lehet kapni csak 60-asat a helyi kisboltban :D És mi nem is vagyunk messze, "mögöttünk" még 20-30-40 kilométerre még egy csomó kisebb település van. Ők konkrétan éhen pusztulnának ha ezt megpróbálnák :(

Verus írta...

Itt is valami hasonló a helyzetünk, mert ugyan városban élünk, de ez csak ír szemmel az, Magyarországon max község lenne. (1800 fő) Igaz, szerencsések vagyunk, mert van Lidl, spar és centra, hentes. Van egy zöldséges, de hozzá elvi okokból nem megyek, és csütörtökönként jön a halas, hozza a tengeri herkentyűket.
Itt is csak a nagyobb városokban működik a helyben beszerzés.
Ez a stay local most annyit enged mindenkinek, hogy a megyéjén belül jöhet-mehet-vásárolhat, ez azért ad egy kis szabadságérzetet az embernek.

Lazac írta...

Legalább kicsit távolabbra is mehettek, ez jó. Az Inch gondolom még mindig nem fér bele. :( Az is rossz, hogy így se Tomiékkal, se Hannáékkal nem tudtok találkozni...sosem gondoltam volna, hogy egyszer az én életemben lesz ilyesmi. És ha eszembe jut, hogy 40 nap múlva utaztunk volna Hozzátok, hát bőgni is tudnék! :(
De bízom abban, hogy egyszer csak jobb lesz minden. Addig is kitartunk és sokat gondolunk egymásra. :)

Verus írta...

Az Inch mèg nem, de mi már annak is nagyon örülünk, hogy már nem csak a Devils Bit meg a park.. 😅😂😂
Tomi azt mondta, hogy Beni szülinapjára hazajön. Hanna egyébként sem jött volna nyáron (nem szokott), a következő szemeszterben lesznek -elvileg- workshopok, akkor jön.. ha minden jól megy.
Ne is mondd... hogy sajnáljuk, hogy nem tudtok jönni... de ja, bízzunk benne, hogy minden jobb lesz, aztán majd találkozunk valamikor. 💝

Lazac írta...

♥♥♥ szeretés van, innen is :) ♥