2019. december 15., vasárnap

A Csodálatos Csoki Torta




Kell hozzá 3 egyforma 9 inches (23 centis) sütőforma (kivajazva és lisztezve) és egy 180 fokra előmelegített sütő.
Hozzávalók:

TÉSZTA
  • 450 g liszt
  • 650 g cukor
  • 160 g cukormentes kakaópor
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • másfél teáskanál sütőpor
  • 4 tojás
  • 350 ml író (ha nincs, akkor 350 ml zsíros tej, bele másfél-2 evőkanál citrom leve, 10 perc várakozás után kész is, ha aludttej darabok vannak benne, nem baj)
  • 350 ml langyos americano (hosszú kávé)
  • 150 ml olaj
  • 2 teáskanál vanília kivonat
KRÉM 

  • 500 g mascarpone
  • 500 g puha, szobahőmérsékletű sótlan vaj
  • 160 g cukrozatlan kakaópor
  • 10 csésze porcukor (kb 700 g )
  • ha szükséges, kis langyos tej a lágyításhoz
  • vaníliakivonat -ízlés szerint
Tészta elkészítése:

A száraz összetevőket összekeverem, majd egyesével hozzáadom a felvert tojásokat, aztán az írót, a langyos kávét, az olajat és a vaníliát. Jól elkeverem.
A kész masszát elosztom a 3 előkészített tortaformába, és 35 percig (tűpróbáig) sütöm őket a 180 fokos sütőben.
A formában hagyom hűlni kb 15 percig, majd kiborítom a tortarácsra és ott hagyom teljesen kihűlni.

Krém elkészítése:

A puha vajat és a szobahőmérsékletű mascarpone-t sima krémmé kikeverem. (ha hideg a krémsajt, akkor a vajat is visszahűti nagyon könnyen és nagyon-nagyon sokat kell vele dolgozni, hogy selymes, puha krém legyen) Ehhez adom a kakaóport és a vaníliát. Apránként hozzáadom a porcukrot is, és ha nem elég lágy, kevés langyos tejet is lehet hozzáadagolni. Ez az elkenhetőségéhez fontos, a krém kemény lesz amúgy is, ha kész a torta és lehűtjük.





2 megjegyzés:

Lazac írta...

Kösziiii! Vittem :* ♥

Verus írta...

💝😘