Kell hozzá 3 egyforma 9 inches (23 centis) sütőforma (kivajazva és lisztezve) és egy 180 fokra előmelegített sütő.
Hozzávalók:
TÉSZTA
- 450 g liszt
- 650 g cukor
- 160 g cukormentes kakaópor
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- másfél teáskanál sütőpor
- 4 tojás
- 350 ml író (ha nincs, akkor 350 ml zsíros tej, bele másfél-2 evőkanál citrom leve, 10 perc várakozás után kész is, ha aludttej darabok vannak benne, nem baj)
- 350 ml langyos americano (hosszú kávé)
- 150 ml olaj
- 2 teáskanál vanília kivonat
KRÉM
- 500 g mascarpone
- 500 g puha, szobahőmérsékletű sótlan vaj
- 160 g cukrozatlan kakaópor
- 10 csésze porcukor (kb 700 g )
- ha szükséges, kis langyos tej a lágyításhoz
- vaníliakivonat -ízlés szerint
Tészta elkészítése:
A száraz összetevőket összekeverem, majd egyesével hozzáadom a felvert tojásokat, aztán az írót, a langyos kávét, az olajat és a vaníliát. Jól elkeverem.
A kész masszát elosztom a 3 előkészített tortaformába, és 35 percig (tűpróbáig) sütöm őket a 180 fokos sütőben.
A formában hagyom hűlni kb 15 percig, majd kiborítom a tortarácsra és ott hagyom teljesen kihűlni.
Krém elkészítése:
A puha vajat és a szobahőmérsékletű mascarpone-t sima krémmé kikeverem. (ha hideg a krémsajt, akkor a vajat is visszahűti nagyon könnyen és nagyon-nagyon sokat kell vele dolgozni, hogy selymes, puha krém legyen) Ehhez adom a kakaóport és a vaníliát. Apránként hozzáadom a porcukrot is, és ha nem elég lágy, kevés langyos tejet is lehet hozzáadagolni. Ez az elkenhetőségéhez fontos, a krém kemény lesz amúgy is, ha kész a torta és lehűtjük.
2 megjegyzés:
Kösziiii! Vittem :* ♥
💝😘
Megjegyzés küldése