2014. október 23., csütörtök

vízdíj-tüntetés

Eddig csak ígérgették, de most október elsejétől bevezetették a vízdíjat. Köbméterenként 2.5 € lesz a víz díja és szintén 2.5 euró/köbméter a csatornáé. Kötelezően előírták a beregisztrálást, csak így kapható valamifèle kedvezmény.  
Amiért erre most sor került az az IMF követelése, igaz ez olyan mértékű közfelháborodást váltott ki, hogy november elsején MINDEN városba békés, családi tüntetést szerveznek. Már volt tüntetés Dublinban, és mindennaposak a hírek, hogy helyiek akadályozzák meg a vízóra behelyezését.. és sajnos van, hogy a rendőrség avatkozik be, kicsit határozottabban. :/
A regisztáció határideje okt 31.-e volt, de mivel több, mint egymillióan* nem írák alá a kiküldött papírokat, a kormány meghosszabbította a határidőt és kijelentette, hogy nem kapnak büntetést azok, akik nov 29-ig regisztrálják magukat meg a családjukat.  (*4 és fél - 5 milliós az ország lakossága, kiskorúakkal együtt.. csak mondom..)
Eddig 3szor vagy 4szer akarták bevezetni a vízdíjat, de mindig tüntetést váltott ki, így a víz díját beépítették az ÁFÁba és a motortax-ba. 
Ez az alapvető ok, hogy a népek fellázadtak, politikai beállitottságtól függetenül.
A politikusok azt mondják, meg kell érteniük az embereknek, hogy nincs a víz ingyen, és csak itt nem fizetnek az emberek a vízért. De itt van akkora motortax, hogy mi pl a kocsink árát kifizetjük ADÓBA egy év alatt..
Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ebből.

Nincsenek megjegyzések: