2014. október 21., kedd

itt van az ősz...

Idén viszonylag későn jöttek a nagy szelek, és az eszement esők. A múlt hétre terveztük az idei első olajrendelést és ahogy szoktuk, Alan mindig megméri, hogy mennyi olajunk maradt az előző télről.. Igaz, amikor lekapcsoljuk a központi fűtést, akkor is megméri, de ez már afféle rutin, h olajrendelés előtt és után is megméri az olajszintet. 
Az egész nagyon primitiv módszert igényel, esetünkben öreg partvisnyelet. Igen, a 150-200 ezer eurós házakhoz olyan fűtés tartozik, aminek az olajtartályának semmiféle visszajelzése nincs. 
Na szóval: tavasszal 13 centi olajat hagytunk, és mostanra ez konkétan elfogyott.. Valahol szivárog a rendszer. Ami magyarázatot ad arra, hogy tavaly rohadt sok pénzt elfűtöttünk és mégis fáztunk, holott nem volt extrém hideg.
A további gondot az okozza, hogy erre a feltételezésünkre senki sem fog több ezer eurós átvizsgálást áldozni, (ab start fel kell ehhez ásni a kertet) ..
Így meg sem rendeltük az olajat, viszont itt álltunk, hogy akkor most hogyan tovább.. 
Osztottunk-szoroztunk, és úgy döntöttünk, hogy átállunk a villanyradiátorokra. Tavaly már használtuk a nappaliban, miután a központi fűtést lezártuk, és tudtuk, hogy egy közepes teljesítményű is jól be tudja fűteni a közel 35 nm-es nappalinkat.
Kiszámoltuk, hogy mekkora teljesítménnyel mennyit mehetnek egy nap, és a jelen számítások szerint a tél végére jobban fogunk kijönni, mintha olajjal fűtöttünk volna. Pár napja használjuk még csak (vettünk nagy hirtelen 5 darabot még) persze most naponta csekkoljuk a villanyórát, és jók vagyunk: a ház meleg és a fogyasztásunk is okés.


Az ősszel bejöttek a vírusok is, kis torokfájással küzdöttek a gyerekek, de sajnos Beni vasárnap este óta durván fulladt.. Így tegnap elvittük az orvoshoz, sajnos kap szteroidot 3 napig, és szigorú pihenés van előírva. Mára már egy fokkal jobban van, így meg van minden remény, hogy nem kell pl. kórházba menni.

Az őszi szünet jövő héten kezdődik, én is szabadságon leszek 2 hétig, mit mondjak... Alig váááárom :)))



Nincsenek megjegyzések: