2013. augusztus 5., hétfő

a legenda

Sokféleképpen olvastam már az Óriás legendáját, nekem ez tetszik a legjobban:

Fionn MacCool (Finn MacCool) nem volt egy átlagos Óriás. Ő volt a legnagyobb és a legerősebb egész Írországban. 
A hangját mérföldekről is hallani lehetett. Olyan erős volt, hogy egy kézzel fel tudott emelni többszáz embert. Atrim megye hegyei között élt a feleségével Oonagh-val (Únával). 

Egy nap küldönc érkezett Finn várához, egyenesen Skóciából jött. Azt mondta, hogy a skót óriás, Benandonner küldte őt, aki meg akar vele küzdeni. 
A skót meg akarta mutatni, hogy ő sokkal erősebb, mint bármelyik ír óriás. 

Finn sosem látta azelőtt a skótot, de tudta, hogy Benandonner a legnagyobb óriás a Skóciában. A következő nap Finn el kezdett építeni egy tengeri átjárót Skóciába. Ezt hívják az Óriások Lépcsőjének. 
Több ezer sziklából építette. 

Finn több mérföldnyit épített már, mikor Benandonner meghallotta az átjáró hírét. El is határozta, hogy majd ő megépíti a skót végét. Heteken keresztül mindkét óriás keményen építette az átjárót. 

Egyik reggel Finn a vára közeli erdőben volt, amikoris látta, hogy a neje jön felé, elé szaladt. Azt mondta, hogy most hallotta, hogy a skót óriás a világon a legnagyobb és legerősebb, és kétszer akkora, mint Fionn. 
Finn elkeseredett: "Nem tudok nálam kétszer nagyobb óriással megküzdeni"

Ezen a napon, ahogy a nap leszállt, a küldönc kopogtattott az ajtaján. "Benandonner holnap napkeltekor akar veled megküzdeni!" "Rendben" -mondta Finn.

Miután a hírnök elment, berohant a hálószobájába, és levette a takarójukat a hatalmas ágyáról. Finn és Úna egész éjjel dolgoztak: szétvágták a takarót és egy hatalmas babaruhát varrtak belőle. Finn felvette a babaruhát és lefeküdt a bölcsőbe. 

Másnap, napfelkeltekor Úna hallotta, hogy valaki kopgtat az ajtón. Benandonner volt az. 
Kérdezte Únát, hogy hol van Finn. Úna mondta, hogy elment sétálni, de mindjárt visszatér. Úna behívta a skótot, hogy ott várjon. Kisvártatva Benandonner sírás hallott. Kérdezte Únát, hogy mi volt ez. Úna a bölcsőre mutatott: "A kicsi babánk az" - mondta.  

Benandonner azt gondolta, hogy ha a baba ekkora, akkor az apa mekkor lehet..? Kirohant a várból, amilyen gyorsan csak tudott. Keresztülrohant az átjárón és meg sem állt, amíg Skóciába nem ért. Attól félt, hogy Finn követi őt, ezért felszakította maga mögött az utat, amit a tenger is elöntött.
az Óriás itt hagyta a csizmáját (Giant's Boot) 

Finn tevéje (Camel's Humps)
Ez Finn orgonája, ezen játszott. :) 
Állítólag Karácsonykor vissztér, és akkor lehet hallani a muzsikáját. :D

a távolban áll a kastély kéménye, ami ha füstöl (a köd kavarog körülötte), Finn otthon van.. :D






Nincsenek megjegyzések: