2013. január 17., csütörtök

agymenés

Ma lett a napja, hogy mindenki iskolában van. Határozottan jobban lettek a kis betegek, és bár folyamatosan lapátoljuk a sz*rt, igyekszünk pozitívak lenni.
Marci nagyon készül a szülinapjára, írt egy kívánságlistát.
Csak és kizárólag Lego van felírva, kérdeztem is, hogy nem vágyik-e másra.. azt mondta nem.
Itt ült melletünk Jancsi is, és mondja, hogy ő is bizony csak azt kér majd.. jó, a Technic-et, mert az már nagyfiús.

Jancsi 12 éves lesz. Teljesen korának megfelelően gondokodó kisember, humorán és érzékenységén már meg-megmutatkozik a kiskamaszkor. A kortársai Karácsonyra tabletet, mobilt, konzoljátékot, miegyebet kaptak.. 
és ekkor mellé tesszük a -gondolom otthon is felkapott- cyberbullying-ot, akkor... akkor igenis tessék a szülőknek magukba szállni, hogy ők hozzák olyan helyzetbe a KISgyereküket, hogy bánthassák, megalázhassák, kikészítsék ebben az arctalan netes szarban. 
Nem akarok nagyon elvakult lenni ebben a témában sem, de ha a gyereket felkészítjük más gyerek gonoszkodására a lehetséges rosszra -arról nem beszélve persze, hogy figyelünk rá, mi történik vele, mi foglalkoztatja, mert az evidens (nekem)- akkor talán igencsak lecsökken annak az esélye, hogy olyan dolgok történjenek meg vele, amiből nem lát más kiutat, mint az öngyilkosság.
Mi nem élünk vmi bazi nagy szabályok között, vannak alapdolgok, amit igyekszünk betartani.
A számítógéppel és a mobillal csak annyi a helyzet, hogy senki nem kapott addig mobilt, amíg nem volt rá szüksége. Ez Jancsi esetében is legkorábban 2014-ben lesz, ui. akkor kezdi a gimit, kikerül abból a suliból, ahonnan képesek felhívni, ha elázott az uzsija, hogy vigyünk neki másikat és ahová tilos amúgyis telefont vinni. Ekkorra lesz 13 és fél éves..nem 9 vagy 10 vazze.
Nálunk nincs külön gépe senkinek sem, de nincs gépidő sem, tulképpen egy közös (az én régi laptopomat) gépet használnak a gyerekek, amin van Tomi fiók, meg Kari fiók és Fiúk-fiók is. A Fiúkén lehet a miáltalunk feltöltött játékokat játszani, ami java részt bigfish játék, keresgélős-nyomozós, semmi ölés és vér, meg ilyenek. Mert ahogy anno Marci kifejtette egy kisfiúnak, aki a fegyvereket kereste a játékos dobozban: mi pacifisták vagyunk, nincs fegyverünk. A weben pedig csak az általunk jóvá hagyott oldalakat nyithatják meg.
Na szóval parental control van rendesen azon a gépen, és bár a mi gépeinkhez is odaülhetnek, meg ipad-ezhetnek, de akkor is a lego.com-ot nyúzzák, vagy a külön, miattuk feltelepített temple-run-t, vagy angry birds-öt.
Lehet, hogy sokan most azt gondolják, hogy burokban tartjuk őket (ezt anno anyám is kifejtette), de nem érdekel, ugyanis mi azt szeretnénk, hogy minél tovább legyen ártatlan és boldog a gyerekkoruk.
Hisszük, hogy ez az egyik lehetséges odavezető út.
Uff, most meg én szóltam.


Nincsenek megjegyzések: