2009. március 24., kedd

gyerekek és az angol

Amit már nagyon régóta meg akartam írni:
Buddy a 3 legnagyobbal naponta átlagosan 2-3 órát angolozik (illetve a kedvenc sorozatukat -Ncis és Dr. House- eredeti nyelven nézik. Igaz, felirattal, de egyre több mindent megértenek), a kicsikkel inkább csak játszunk, meg általunk ismert angol dalocskákat éneklünk nekik.
Ami a cél, hogy egy jól megalapozott, nyelvtannal és a "miért így mondjuk"-kal tisztában legyenek (a nagyok természetesen), és erre az alapra pakolódjon rá majd az iskolában az élő nyelv. Meglátjuk, hogy ez mennyire lesz elég, de az nálunk már a full megjátszás (lenne), hogy mi is angolul beszéljünk a gyerekekhez. (Én az itthontanulásnál is sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek a magyar nyelv tanulásába-történelmébe, mint pl. a matematikába.)
Írtam már Tomi kapcsán, hogy milyen strammul megállja a helyét, nem fél ismerkedni.. és igen, már össze is veszett ír kölyökkel...
Beni is nagyon jól veszi az akadályokat: van egy kislány, Tory. 4 éves, nem messze lakik tőlünk. Rendszeresen játszanak együtt, Hanna-Kari segít neki az oda-vissza beszélgetésben.. a minap is együtt játszottak, fogócskázni akart Beni.. mondja Torynak, hogy fogócskázunk? És nem várta meg, míg besegítünk, már mondta is : "Doli (így mondja), gotcha.."
Teljesen tudatosan köszön, mondja, hogy köszönöm.. és foglalkozik azzal, hogy ki milyen nyelven beszél.. (nagyon boldog, hogy hamarosan megérkező I., a kortársa, magyarul beszél.. :P )
Marci és Jancsi kisebb, egyszerűbb párbeszédeket már ki tudnak alakítani, de korban hozzájuk passzoló, fiúgyerek nincs a környékünkön..



3 megjegyzés:

v írta...

Nem semmi! Napi 2-3 óra Huhhh! Szerintem nagyon hamar meg fogják tanulni, nálam (13 évesen) kb 2 hónap alatt volt olyan, hogy mondjuk folyékony, de nem mindig helyes. De majd suliban, napi 8 óra, iszonyúan felgyorsulnak. Meg nagyon jó korban vannak, még Tomi is. 18 után már nehezebb, bár embere válogatja :P
Gotcha :DDDDDDDDDDDDD

Szunyo írta...

Ez szuper! :))
(Megyünk mi is és akkor lesz Jancsinak/Marcinak kortársa, oké? :DDDDD)

verbena írta...

OK Juca, gyertek. :D Csapunk nagy bulikat.. :DD