2009. március 13., péntek

Glendalough

Kirándulás és autó-teszt, egybekötve.

Merre menjünk? Tengerpartra? Az én jajdeelszeretnékmenni-szigetemre? Dublinba?
A tengerpartra most ne, mert hideg van, a sziget messze van, Dublinba meg nincs kedvünk.
GoogleEarth... mondom, valamikor láttam egy szép helyet a Wicklow-hegységben.. találtunk egy nekünk tetszőt.. Glendalough.

A falucska neve azt jelenti, hogy a "Két tó völgye" (Glen of the two lake).
A hegyek között bújik meg, és nemcsak a természeti látványossága miatt népszerű, hanem a középkori kolostoregyüttes miatt is.
A táj leírhatatlan, misztikus... 2 csodálatos tó, erdők, hegyek, vízesések, patakok, csobogók.. valahogy azt várja az ember, hogy az egyik fa mögül egy kobold bújik elő. :D
A kolostoregyüttest Szent Kevin alapította a 6. században.
Szent Kevin gondolkodó- elmélkedő helyet keresett, így találta meg a völgyet. Egy nehezen megközelíthető barlangban húzta meg magát az Upper-Lake felett, majd miután a környékbeliek rendszeresen felkeresték, eleinte gyógyításért, majd a tanítványául akartak szegődni: feladta a remeteéletet, és megalapította Írország egyik leghíresebb kolostorát.
A X. századig fontos oktatóközpontnak számított, aminek a viking támadások, majd az angolok rombolásai vetettek véget.

Az Alsó-tó mellett található a kolostor együttes: egy 33 méter magas körtorony, a katedrális romjai, a St. Mary's Church és a St. Kevin's Church.
A most is használatos temetőben van, de egészen régről, ezeréves (!!) síremlékeket is lehet látni, és csodaszép High-Cross (Nagykeresztek)-okat is a 18-19. századból.

A Felső-tótól 8 vagy 9 turistaút indul, különböző nehézségűek. Mi az egyik legkönyebbet vállaltuk most/mégcsak be: a Poulanass-vízeséshez vezető utat.
A Felső-tavat meglátva a gyerekeink azt mondták, hogy ilyen lehet Kanadában (ilyesmi?).
Csodálatos park veszi körbe, zöld fű, padok-asztalok: lehet enni-inni, feltöltődni.. ha jó idő lesz akkor a labdákat is használni tudjuk..
És addig is hihetetlen jókat játszottak a Strange-tree-nél. :D

Hazafelé megnéztünk egy kilátót, ahonnan jégkori tavat lehet látni, és az ún. St. Kevin útját, amit 1300-1400 évvel ezelőtt is használtak.. az idő nem volt igazén kegyes, de kellőképp felcsigázott minket a sok-sok infó.. így nagyon biztos, hogy sűrű fogjuk a környéket látogatni.

(ide 50 képet válogattam... uppsz.. a 250-ből.. és a fotók nem is adják vissza azt, amit ott láttunk, éreztünk)


5 megjegyzés:

v írta...

GYönyörűű! Történelemszerető emberkének (én) ez egy orgia!!! :DDDD
Az a zöld szín mindenhol nagyon durva, én még ilyet életemben nem láttam!!! De a tó határozottan Kanadás, meg a vízesés is. A többi viszont teljesen más, Kanadában nincs semmi történelmi, talán Québec (city) de az sem igazán...
:D Csodás lehetett és olyan jó Verbénát teli szájjal nevetni látni!!!

verbena írta...

A zöld szín most még fakó.. lesz még erőteljesebb. :D
Jaja, a tóra és a túloldalán lévő vízesésre, meg az azt körülölelő hegyekre gondolták, h ilyen lehet Kanada..

(Hannus próbált felugrani a fára, de 3. neki futásra is csak rátoccsant szegény.. és a végén már mindenki dőlt röhögéstől.. és persze feltettük a sejhaját a fára. :D -ahogy az enyémet is.. :DDD)

v írta...

:D:D:D:D

(Nagyon teccik az új sablon!!)

verbena írta...

köszike. :d

a rózsaszín álomból megérkeztünk az ír valóságba.. :P

v írta...

:D