2014. január 8., szerda

Egy hazugság margójára...

A ma hajnali barangolásom során érdekes cikkre leltem az index főoldalán. Maga a cím is figyelemreméltó, aztán látva a címkéket kapásból az jutott eszembe, hogy biztos ez is valamiféle népnevelési dolog lesz. A cikket elolvastam, és olyannyira fel is háborodtam, hogy elhatároztam, kiírom magamból. Nyilván az elszegényedő emberek egyre nagyobb mértékben korlátozódnak az olcsó internetes és az ingyenes közmédiákra, így az ott elhangzó egyetemes igazságok egyre szélesebb embertömeget befolyásolhatnak. Erre értettem a népnevelési jelzőt. Mert ugye valahogy csak meg kéne akadályozni, hogy a magyarok külföldre távozzanak. Merthát akkor ugye ki marad otthon dolgozni....?

A cikk összehasonlít, és konzekvenciákat von le. Az egyik felhozott példa, egy Írországban dolgozó magyar orvos. Még csak öt és fél éve élünk idekint, és általában tartózkodom attól, hogy messzemenő következtetéseket vonjak le akár gazdasági, akár társadalmi szinten, depláne hogy eme nem levont következtetéseket publikusan meg is osszam bárhol....DE: a tények azok tények. Egy újságírónak, feltételezem, tiszte a forrás hitelességéről meggyőződnie, hiszen ha nem teszi, a saját hitelességével szórakozik. Márpedig ezt kivívni nehéz, elveszíteni könnyű, visszaszerezni meg még nehezebb.

Nem írok linket direkt....de kb három perc keresés után elérhetőek hivatalos ír oldalak, ahol kivesézik az írországi orvosok bérezését. A berakott idézet egy olyan cikkből van, ahol az ír orvosok túlfizetéséről beszélnek, ill. a rendszer furcsaságairól. Azonban nem kell itt dolgozó orvosnak lennem ahhoz, hogy tudjam: egy teljesen szakirányú képesítéssel nem rendelkező, egyszerű alkalmazott, aki dolgozik mondjuk teljes munkaidőben, néhány éve már, 9-10 eurós órabért kap. A cikkben szereplő és etalonként kezelt ember 11,3€-s órabért jelöl meg, és 55óra heti munkát. Mint altatóorvos. Orvosként csak nyilván elismert és regisztrált dolgozóként végezheti a munkáját. Itt Írországban a regisztrált nővérek is ennek az összegnek majdnem a dupláját keresik meg. A nővérek, nem az orvosok.

Ha az irishhealth.com oldalból indulok ki, akkor alapesetben egy szakorvos 76k €-t visz haza, túlórapénzek nélkül. Ez közel két millió forint havonta és nem nyolcszázezer. 

A cikkel kapcsolatban több helyen olvasni berzenkedő kommenteket, nemcsak ír viszonylatban. Az emberben felmerül a kérdés: most sima hanyagságról van szó, vagy üzenetről? Nem tudom. Nem mondom, hogy itt kolbászból van a kerítés. De azért ekkora hazugság elég pimasz, még az indexesektől is :-/ 

Nincsenek megjegyzések: