2015. december 20., vasárnap

Évvége

Eljön ennek az évnek a vége is lassan, hiszen 11 nap és nem lesz már 2015 soha többé. Kicsit visszafogottabban írogatjuk a blogot, nyilván ennek is megvan a maga oka, azonban hiba lenne nem megemlékezni erről az évről. Fontos év volt, igaz, ahogy öregszünk, gondolom úgy nő egyenes arányban az általunk fontosnak vélt időszakok száma....ez így logikus.

Azt hiszem, a leginkább ott van ennek az évvégének a fontossága, hogy talán utolsó ízben töltjük együtt az ünnepeket a srácainkkal így együtt mi nyolcan, azaz kilencen, hiszen D is itt van velünk, igaz hol nálunk vannak Hannával, hol D szüleinél, de a lényeg, hogy együtt a család. És hogy ez miért olyan különleges? Azért, mert Hanna 2016-ban lediplomázik, és nagy valószínűséggel messze visz majd az útja, szinte biztosan nem marad a szigeten. És ugyebár ha megvan a diploma, és D-nek is meglesz a PhD-je, akkor annak rendje és módja szerint el fogják kezdeni a külön kis életüket, és nagyon remélem, sőt, egyenesen biztos vagyok abban, hogy részei leszünk mi is, és gyakran fogunk találkozni is, még az is lehet, hogy jeles ünnepeket együtt töltünk....de az már kicsit más lesz, mint most. Most még Hanna is a mi iskolás gyerekünk, aki itthon lakik, és kvázi a szárnyaink alatt van.

És a Gondviselés meg a jószerencse úgy hozta, hogy Tomi is velünk van, itthon lakik, pedighát már ő is 20 felett van, és lakott már önállóan Dublinban, amit nem szerettem, szerettünk....egy szülő akkor érzi jól magát, ha biztonságban, maga mellett tudhatja a gyerekeit, azt hiszem, ez így természetes.

Szóval jövőre már Kari is egyetemista lesz, és szépen lassan elrepülnek a madárkáink. Úgyhogy ilyen szempontból nagyon fontos ez az idei évünk.

De más szempontból is fontos volt, mert egy régóta húzódó, és alattomos kellemetlenség ért véget, amitől én speciel nagyon boldog vagyok, és egyfelől nagyon örülök, hogy elmúlt, másfelől sokat dolgozok azon, hogy ne akarjam előáasni a csatabárdot, hogy kiharcoljam az igazam....a lényeg, hogy elmúlt, és ez is ebben a 2015-ös évben történt.

Aztán a körülményeink alakulásának köszönhetően jelentős mentális fejlődésen is túlvagyunk, ami azért jó, mert az Élethez való hozzáálláson maga az életöröm létezése is múlhat, márpedig ha már pedzegettem az öregedést, akkor bizony ahogy múlnak az évek, egyre értékelődik fel az az idő, amiről úgy sejtjük, hogy még hátravan.

Mondják, ha az élet citromot dob, csinálj belőle limonádét. Ha egy kútba esel, és elkezdenek földet szórni a fejedre, akkor rázd le magadról a földet, és taposs, akkor kijutsz. Sok hasonlat van még, ami arról szól, hogy egy dolog a körülmények, és egy másik dolog az, amit magadból tudsz kihozni. Ha a körülményeken nem tudsz változtatni, akkor magadon biztosan tudsz. Ha valaki ezt a képességet meg tudja szerezni, akkor könnyebb és jobb lehet az élete.

Ha röviden kéne jellemezni az évet, azt hiszem azt mondanám, hogy mozgalmas volt. Sokféle értelemben. Jártunk Otthon, együtt, ami szuper, mert ezt az idei hazalátogatást megelőzően csak 2010-ben voltunk otthon, ami azért csak 5 év. Ráadásul egy csomó régi ismerőssel tudtunk találkozni, ami csak emelte a dolog fényét. Rengeteg jó élménnyel lettünk gazdagabbak, és igaz,"csak" négy gyerekkel mentünk, hiszen a nagyobbak már nem tartottak velünk, de ez jottányit sem csökkenti az esemény fényét.

Szóval mozgalmas, élménnyel teli, de nehézségben sem szűkölködő év volt, tele fontos sarokkövekkel, történésekkel, tapasztalatokkal, és nem utolsó sorban konklúziókkal.

Mit várok 2016-tól? Biztos vagy abban, hogy mozgalmas lesz az is, mert ismerem magunkat, és tudom, hogy mi úgy szeretjük élni az életet, hogy zajlik. Szeretjük a mozgást, a változatosságot, szeretjük, ha a hagyományos értelemben vett patika rend helyett kicsit rumli van, kicsit hangzavar van, kicsit "túlcsordulunk". Ha az élet vize túl csendes, keltünk mi magunk hullámokat, attól nem félek....alapvetően a legfontosabb dolog, ami legyen: Az egészség.....erre továbbra is rákoncentrálunk, ahogy eddig is. Az élet meg hömpölyög tovább velünk együtt....

Minden kedves erre járónak Kellemes Karácsonyt, és Olyan Újévet kívánok, ami beteljesíti a hozzáfűzött reményeket!


Nincsenek megjegyzések: