2011. április 8., péntek

Az írek és az eladástechnika




Egy ideje érik már ez a post. Aki ismer, az tudja rólam, hogy nem vagyok az a könnyen általánosítós típus, és utálok minden sztereotip megközelítést, a paradigmákról nem beszélve. De most már a sokadik szitu van. Lassan tucatnyi az olyan esetek száma, amikor ha én lettem volna a másik oldalon, vagy jó, nem én, hanem valaki, aki eladástechnikalag nem egy nulla, akkor minden gond nélkül megveszem azt, amit végül persze nem vettem meg. Ott volt a petkonolli nevű bőri kereskedő, meg a nyamvadt autója....aki nem engedett egy centet sem a vételárból, és több mint másfél évvel később, most, amikor ezt a hozzászólást írom, még mindig ugyanott áll a verda, mert még mindig nem adta el.

Vagy ott van egy másik autó, amit négyszer tárgyaltunk le telefonon a kereskedővel, hogy akkor megyünk megnézni. Dublinba, ami azért nem itt van a szomszédban. Erre mi történik? Ott áll a verda az udvaron, koszosan, mocskosan, bezáratlanul, vastag penész mindenütt a kárpitokon, a hátsó lámpabura ductape-el megragasztva, a gumi levegőtlenül, ernyedten folyik ki a felni alól. Pedig az autó műszaki adatai, vizsgája, futott kilométere stb. alapján simán megvettem volna. Mindössze annyit kellett volna tennie a kereskedőnek, hogy lemossa, kitakarítja, meg felpumpálja a kerekeket. Sokat mondok, egy óra munka, és a kocsi úgy nézett volna ki, hogy gondolkodás nélkül nyitom a bukszám. De nem. Elő sem bújt a bódéjából.

Aztán a mai téma.....a kávéfőző esete. Ez egy külön érdekes dolog. Mi alapvetően nagyon szeretjük a kávét, legfőképp az erős, karakteres, de nem csersavas méregízű espresso-t. Hosszúkávét készítő filteres kávéfőzőből átlag háromhavonta lehet venni a másikat, mert annyira vízköves a víz, hogy a csövek kanyaraiban lerakódik, és a keresztmetszet olyan kicsi lesz, hogy örökkévalóság, amíg a kávé lefő. A presso gépek jobban bírják, viszont ilyenekből nem sok választék van. gyakorlatilag két féle márka elérhető a szigeten, a Délonghi és a Gaggia. Valaha előfordult a Cookworks márka is, mint olcsó verzió, de már nem létező fogalom. Délonghi-val kezdtük, kellemes kávét csinál, de kb egy év használat után gyönge lett, csöpög és lassúcska. Azért még hadra fogható ma is....de nem az igazi. A Gaggia gépet fél éve vettük. Amellett, hogy ergonómiailag egy kalap fos, és anyaghasználati szempontból értékelhetetlen minőségű, kiváló kávét csinált, az ereje nem ment el hónapok után sem, és hamisítatlan espresso italiano crema gusto-t produkált, persze a megfelelő őrleménnyel próbálkozva. Na most fél év után bemondta az unalmast. Kampó. Se kép, se hang. Visszavittük a boltba, de már nem forgalmazzák ezt a típust, így kicserélni nem tudták. Nekiálltunk keresni.....hogy kipróbáljunk mondjuk egy Krupps-ot, egy Bosch-t, Kenwood-ot, mittudomén....ha már Szarvasit nem lehet kapni :D...de az egész áldott szigeten nem lehet kapni, csak az előbb említett és általunk kipróbált két márkát. Találtunk egy helyet, ahol bár szintén kizárólag ebből a két márkából ugyan, de elég széles kínálat volt, és megtapinthatóan ki voltak rakva. Találtunk egy Délonghi-t, ami hasonló a mostanihoz, ami elgyengült a használat alatt, de még leaglább működik. Már szinte meg is vettük, mikor élelmes kereskedőnk odalépett, hogy segíteni szeretne....elmondtuk, hogy megvennénk azt a kávéfőzőt.....erre közli, hogy az egy kifutó modell, és kapható kicsit több pénzért a következő modell....és megmutatta azt, amit másfél éve vettünk, és most poroltam le, hoyg a Gaggia beszart...Mondjuk neki, hogy ilyenünk van otthon, de nem jó, mert nagyjából egy év alatt lehervadt....Namost sajnálkozva nézésen kívül másra nem tellett tőle. Ha én lettem volna a helyében, és ilyen fura szituba kerülök, elmondom a kedves vásárlónak, hogy tényleg, milyen érdekes, van aki úgy gondolja, hogy a régebbi modellek sokkal jobbak voltak, akkor amikor azokat gyártották, még nem voltak annyira ráállva a tömeggyártásra, még nem volt válság, jobban belefért a minőségi alapanyagok használata, ésatöbbi ésatöbbi...simán megvettük volna, ha erőlteti...mert a design-ja jobb volt, ötletesebb, több tartozékkal, mint a miénk....

De nem. Nincs új kávéfőzőnk, és nem tudom, mikor lesz-e, vagy hogy lesz-e egyáltalán másik.

2 megjegyzés:

Agi írta...

Régi "kotyogót" nem próbáltatok? A tkmax-ben láttam néhány napja belőle (tudod, az amelyiknek le kell tekerni a tetejét és az aljába tenni a kávét...)

buddy írta...

Dehogynem, néztem én is pont a tkmax-ben....de az túl erős kávét csinál...valahogy agresszív az íze. Tudom, tudom, el vagyunk kurvulva. Nem kicsit * irul-pirul *